RELATEREDE ARTIKLER

Natur på kunstudstilling Verdens udstødte Oktober-revolutionen i tale og på skrift De røde Flertal – håb, sejre og nederlag Magtens kontinuitet "Dansk landbrug er fanget i en dødsspiral." Slaveriets lange tråd Af en krigsførende martyrs liv Når de nyser i Wall Street Trotskij på banen Portræt af et religiøst uhyre Draget i krig Politiske erindringer fra Vestkysten Det øko-socialistiske alternativ og vejen dertil Forfaldne lån Israelsk apartheid Nye bøger fra forlaget Solidaritet Ligestilling eller frigørelse Hvordan ville en virkelig materialistisk læsning af Game of Thrones se ud? 1948 – et dramatisk år Marxismen, fremskridtet og Auschwitz Det antimuslimske univers på tryk Stærk bog om klimakrisens revolutionære potentiale Nyfundne dokumenter bekræfter stalinismens blodige rolle under den spanske borgerkrig Da Sexpol kom til Danmark Ukraine i fokus Forbrydelse betaler sig Det spøgte overalt Den europæiske højrefløjs fremmarch Karl Marx vender tilbage Kamppladser Vores Cuba Marxisten Bregengaard, kristendommen og demokratiet Krigsmodstanden, der ikke lod sig stoppe Palæstinensisk ikon Darwinistisk marxisme og kristendom Da verden gik amok En Fortælling om Skabelsen, Historien og Skæbnen Frida kan stadig nås The Spirit of '45 Slutspillet Anarkismen under behandling Derfor har Marx ret Recepten til S og SF Marx må ind på uddannelserne! Skarp pen fra Trotskij kan stadig inspirere Modstandens bog Det danske klassesamfund Linjen i den antifascistiske kamp I atomkrigens slagskygge Barbariets yderste kant Krisen og den udeblevne systemkritik PETs udsigt fra Karmeliterklosteret De gemte børn Ny Marx-biografi falder på et tørt sted Algeriets venner Jagten på den historiske Lenin Bombemordet i Søllerødgade Mordet på Trotskij som historisk roman Chavs – the Demonization of the Working Class Venstrefløjens nye partier 198 opskrifter på modstand Fascismens Italien Vi tog skraldet Troen på markedet Krigen følger med hjem Krigskib for pilgrimme Oprør nu og her! Velstandssamfundet Refleksioner over skabelsen af politiske problematiseringer og løsninger Min broders vogter Den venezuelanske revolution En klassiker om Rosa The Trotsky Fagbevægelsen må rejse krav om fyringspulje og offentlig, deltagerstyret produktion Demokrati andet end et kryds Fra revolutionær socialist til reaktionær fremmedhader Gør SAP til sympatisør af Blekingegadebanden Blandt nynazister i den jyske hovedstad Trotskij for begyndere Min ven Stieg Larsson ”Umyndiggørelse” af pædagoger (og mange andre) Avatar findes i virkeligheden De overvågede tager ordet PET-bog med pletter Drengerøvsroman uden hemmeligheder Antikapitalistisk galgenhumor fra Island Dansk integrationspolitik – en ”megasucces”? Kampen om Ungdomshuset – studier i et oprør En grotesk provinshistorie Arabiske seksualiteter Populær kapitalismekritik på godt og ondt Et liv i revolutionens tjeneste

TILMELD SI NYHEDSBREV

læs mere om: Anmeldelse

26.06.10 | Bjarne Thyregod

Tip en ven      |    Print  

Anmeldelse: Frihed næste gang

Denne bog handler om Imperiet og dets facader samt om menneskers vedvarende kamp for at vinde friheden. Den indeholder en modgift til samtidshistoriens af konsensus vedtagne versioner, der censurerer ved at udelade og benytter sig af dobbeltstandarder.

Således indleder den australske journalist John Pilger bogen Frihed næste gang, som udkom i foråret i en dansk oversættelse. Den består af 5 kapitler, som hver beskriver situationer i et land, hvor den amerikanske og historiske engelske imperialisme krydser baner og indgår i et nutidigt fællesskab.

John Pilgers styrke ligger i de mange interviews med alle parter i de historier, han undersøger og beskriver. Når Pilger interviewer er det meget velforberedt, og den interviewede kan ikke sno sig udenom – så resultatet bliver en vedkommende historie. Statsledere, militærfolk, torturofre, oprørsledere, bønder og storkapitalist er– alle kan Pilger få til at tale, så hemmeligheder, løgne og fordrejninger kommer på bordet.

Første Kapitel – At stjæle en Nation
Dette er den hidtil ubeskrevne historie om, hvorledes en hel befolkning på øen Diego Garcia i Chagos-øgruppen blev fordrevet fra deres hjem og deporteret til Mauritius uden erstatning for deres stjålne hjem og jord, og dette helt uden at nogen fik kendskab dertil.

I starten af 1960'erne indgik USA og Storbritannien en aftale om, at amerikanerne kunne overtage øen Diego Garcia til at etablere en fremskudt flybase i det Indiske Ocean til brug for deres fly i Vietnamkrigen. Problemet var, at øen allerede var beboet. Derfor var det nødvendigt for politikerne og embedsmændene at opfinde en ny ”sandhed”, nemlig at øerne var ubeboede.

Denne sandhed har embedsmænd og politikere så stædigt insisteret på helt frem til, at Højesteret efter mange års kamp gav de tidligere beboere ret i deres ejerforhold til øen.

Pilger beskriver situationen for den oprindelige befolkning og i samtaler med nogle tidligere Chagos-indbyggere gives et indblik i fordrivelsens historie og den ufattelige fattigdom og ydmygelse, de har gennemlevet, bl.a. regeringens benægtelse af deres britiske statsborgerskab, ejerskab til øerne osv.

Selv efter at have vundet i Højesteret oplevede chagonierne politikernes bedrag, da Blair-regeringen gennem ”et kongeligt dekret” fik højesteretsdommen om tilbagevenden tilsidesat.

Trods bedrag og nederlag kæmper chagonierne videre, og kapitlet afsluttes med, at gyldigheden af Blair-regeringens dekretet er under vurdering af Højesteret.

Knivskarpt udstiller Pilger hykleriet og dobbeltmoralen – ved at drage paralleller mellem på den ene side bortgivning af Chagos-øerne og fordrivelsen af 2000 britiske sorte statsborgere og på den anden side Falklandskrigen om en øgruppe med 2000 hvide briter.

Andet kapitel – Det sidste tabu
... handler om Israel – Palæstina konflikten. Tabuet er at erkende konflikten og den vedvarende besættelse af Palæstina som en historisk uretfærdighed.

Med få ord får vi præsenteret en demontering af en række myter. Osloaftalen og sammenbruddet bliver lagt frem, så det planlagte sammenbrud og dets årsager står fuldstændig klart, og det er ikke det som mainstream-medierne normalt beskriver.

Den israelske propagandamaskine og den zionistiske medielobbys indflydelse på medierne og dens påvirkning af den almene holdning til konflikten bliver eksemplificeret med en række konkrete eksempler omhandlende BBC. Mediernes ensidige pro-israelske beskrivelser har betydet, at undertrykkeren fremstilles som offeret. Israelske overgreb og krigsførelse bliver beskrevet som en del af ”krigen mod terror”.

Israels massive besiddelse af masseødelæggelsesvåben nævnes ikke, hverken nukleare sprænghoveder, biologisk eller kemiske våben.

De mange involverede i krigen møder vi i Pilgers mange interviews og samtaler med palæstinensere fra Gaza, familien til en selvmordsbomber, familien til en selvmordsbombet israelsk pige, fredsaktivister, politikere, militærfolk m.fl.

Disse interviews er en af Pilgers styrker og giver bogen en meget stor grad af nærvær og indlevelse.

Tredje kapitel - Det strålende Indien
Er et kort kapitel, hvor der ses på globaliseringens betydning for Indiens fattige. Pilger konkluderer, at de fattige stort set ikke har mærket nogen fremgang, men at en hel række bønder er blevet drevet ud i fattigdom af det frie marked og pengeudlånerne. I det socialistiske Vestbengalen er situationen anderledes med både større produktion og en organisering og registrering af alle småbønderne.

Fjerde kapitel – Apartheid døde ikke
Dette er måske bogens mest kontroversielle kapitel. Pilger, som 30 år tidligere blev smidt ud af Sydafrika som uønsket, vender tilbage og har samtaler med en række tidligere og nuværende ANC-ledere, heriblandt Mandela.

Udviklingen i Sydafrika fra ANC's magtovertagelse har ikke ført til forbedringer for de sorte, ja faktisk er gennemsnitsindkomsten for sorte faldet med 19 procent, samtidig med at den er steget med 15 procent for hvide.

Pilger beskriver tiden op til apartheidsystemets fald, hvor der foregik forhandlinger mellem ledende apartheidpolitikere, forretningsfolk, amerikanske embedsmænd og ANC-ledere. I denne periode valgte en række ANC ledere, herunder Mandela at forkaste ANC's Frihedscharter og i stedet tilslutte sig en række neo-liberalistiske tiltag.

ANC lederne fraskrev sig nationaliseringerne, de fraskrev sig tilbagegivelse af jord og gennemførte i stedet nedsættelse af lønningerne for de dårligst lønnede offentligt ansatte. Mandela kritiserede endda en række apartheidmodstandere for at føre retssag mod firmaer, der var involveret i apartheidsystemet.

Til gengæld blev en hel række ANC-ledere en del af et samarbejde med storkapitalen – det skaffede dem direktørposter og masser af millioner i personlige formuer. De såkaldte WaBenzier er opkaldt efter deres store Mercedes Benz biler, forrådte ANC og den sorte befolkning, men trods tilbageslaget viser Pilger en række bevægelser, der nu kæmper mod ANC's ledelse for forandringer. Med Mandelas egne ord:”Hvis ANC ikke leverer varen, må folket gøre det samme med det, som det gjorde med apartheidstyret.”

Femte kapitel – Befrielsen af Afghanistan
I dette kapitel får vi en beskrivelse af USA's samarbejde med fundamentalistiske kræfter i kampen mod russerne i Afghanistan. Vi hører om opbygningen af mujahedinerne, om radikaliseringen og samarbejdet mellem Taleban og olieindustrien.

Vi får tilbagevist mainstream-mediernes historier om Afghanistan, bl.a. hvordan stort set alle bistandsmidler fra USA går til ”den militære koalition”, og at kun 3 procent går til opbygning.

Jeg kan kun opfordre til at læse bogen, som er både velskrevet og giver masser af ny viden. Trods sit dystre tema er Pilger også fuld af håb. Det går som en rød tråd gennem de fem kapitler, at trods bedrag og modstand er der altid kræfter, der kæmper mod uretfærdighederne.

"Frihed næste gang" af John Pilger, udgivet på det Poetiske Bureau. 334 sider, 150 kr.

 

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 33

Intet pusterum til Lunde Larsen - For en skånsom og dedikeret hav- og fiskeripolitik

Den nyeste tumult i regeringen, efter at Karen Ellemann har måttet overtage fiskerimisteriet, og udenrigsministeriet fiskeristyrelsen, fra Esben Lunde Larsen, er udtryk for en virkelig skandale. Siden det i dølgsmål lykkedes den daværende VK-regering at privatisere den danske fiskebestand i 2007, har en systematisk privatisering af havet været på dagsordenen. Men privateje og profit er i direkte konflikt med den mest effektive og omsorgsfulde håndtering af vores fælles hav. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.