RELATEREDE ARTIKLER

Hjælp vores kammerater i den værste flygtningekrise i nyere tid Baba Jan for Højesteret Alternative nyheder fra Indien og Kashmir Kammerat Ruben er død Smædekampagne mod Baba Jan og hans parti Med rigsretsdommen mod Park Geun-hye har ”stearinlys”-bevægelsen vundet en vigtig sejr Verdens største generalstrejke Baba Jan og hans kammerater dømt til 40 år i fængsel Filippinernes nye stærke mand Fanget i Kinas klapjagt på faglige aktivister Nationalisme og krigsmageri vandt valget Fra lokomotiv til bremsevogn "Jeg er marxist" Anti-terrordomstolene terroriserer arbejdere, fagforeningsledere og aktivister i sociale bevægelser Støt Hong Kong-borgernes kamp for frie valg Hvorfor regeringen ikke stopper højrefløjens sabotage Hayian-Yolanda: Klimaets budbringer 40.000 demonstrerer mod atomkraft i Tokyo Modstanden på Taksim Optøjer og politivold i Tyrkiet Støt asiatiske kammeraters regionale samarbejde En højreorienteret sejr Sabelraslen eller trussel mod mange millioner? Den tabte krig Det 21. århundredes socialisme i Pakistan? Stop de territoriale konflikters onde cirkel Høj bølgegang i den indonesiske arbejderbevægelse Baba Jan løsladt Arbejderkampe angriber elitens magt Terroranklage mod aktivister Den filippinske stat i stormens øje Fjerde Internationale går stærkt frem i Asien Update: Socialister frigivet Et år efter katastrofen på Fukushima atomkraftværket International aktionsdag mod atomkraft Hvilke nye vinde blæser i Burma? Sociale bevægelser i Mindanao har brug for hjælp efter stormen Venstrefløjen og de sociale bevægelser kæmper i Bangladesh Et slag mod Pakistans fagbevægelse Brutal undertrykkelse i det nordlige Pakistan Jaitapur: en ny nuklear tåbelighed Appel om solidaritet med malaysiske socialister Hævnfølelsen stopper ikke med Osamas død Økonomisk solidaritet med ofrene og de evakuerede fra jordskælvet, tsunamien og atomkatastrofen i Japan Katastrofen i Japan og dens konsekvenser Erfaringer fra Labour Party Pakistan Ikke med godgørenhed alene Stræben efter sindsro i en krigshærget region Den internationale situation sommeren 2010 Hjælp "Labour Relief Campaign" med at hjælpe folk i Pakistan Ny fase i klassekampen Alcatel på oprørt hav Militære operationer styrker fundamentalisterne Fra valgfiasko til eskalerende krig Bryd tavsheden om krigen Militæret holder hånden over Taliban Socialistisk revolution, kapitalistisk genopretning Støt kampen mod Taleban og det pakistanske militær Den religiøse fundamentalisme, militæret – og befolkningen De første ni måneder med Pakistan Peoples Party Indiens ledere bør søge i egen baghave Den nye kinesiske kapitalisme Den gode krigs blændværk Afvis imperialistisk indgriben i Georgien! En besejret diktator

TILMELD SI NYHEDSBREV

læs mere om: Asien

26.08.10 | Farooq Sulehria

Tip en ven      |    Print  

Indsamling: Det ødelagte Pakistan venter på hjælp

Tyve millioner mennesker er ramt af oversvømmelserne, de værste i Pakistans historie. Et hårdt slag mod menneskeliv, fødevareforsyning og infrastruktur i landets fire provinser.

Mere end 1700 dyrebare liv er gået tabt, og mange mennesker savnes stadig. Mere end 14 millioner mennesker er ramt. Mere end 650.000 huse er forsvundet i vandmasserne, især i byerne. Hundredvis af veje og broer er skyllet bort, og el- og telefonledninger er afbrudt. Dette har gjort det umådeligt vanskeligt for hjælpeorganisationer at nå frem til familier i isolerede områder. De frembrusende vandmasser har skyllet høsten bort fra tusinder hektar jord, og regeringsbygninger, virksomheder, skoler og hjem er ødelagt. Vandet har ødelagt sundhedsvæsenet i de hårdest ramte områder. Det betyder, at indbyggerne bliver endnu mere sårbare overfor vandbåret smittespredning.

Ofre anklager regeringen
Oversvømmelsesofrene, som interviewes i tv, giver regeringen ansvaret for den utilstrækkelige hjælp, mens finansminister Hina Rabbani Khar i mandags klagede over, at frivillige hjælpearbejdere og indsamlingsmidler ikke strømmede ind lige så entusiastisk som efter det dødbringende jordskælv, der ramte Pakistan i oktober 2005.

– Det skyldes delvist, at medierne ikke har fremhævet det alvorlige i situationen, som de gjorde i 2005, siger Khalid Malik: Han er leder af Labour Education Foundation (LEF) og tager sig af Labour Relief Camp, de lejre som hans organisation har indrettet for at samle penge ind og skaffe hjælp til oversvømmelsesofrene.

– Vi har fået 300.000 rupier ind på en uge i vores lejr i Lahore. Efter jordskælvet fik vi en million ind på samme tid. Jeg tror, at folk først nu er begyndt at indse omfanget af katastrofen, nu hvor medierne og regeringen er begyndt at være opmærksom på den.

Eftersom oversvømmelserne rutinemæssigt dukker op med jævne mellemrum var der ingen, som tog sig af dem i begyndelsen. Det var først senere, at alvoren gik op for folk, tror han.

Penge bruges til afdrag på gæld
Når nu oversvømmelserne er en rutinesag, hvilken infrastruktur findes der så til at tage sig af dem?

På det spørgsmål svarer Khalid Malik:
– Infrastrukturen er virkelig dårlig, det meste stammer tilbage fra de britiske kolonialister.
Ifølge ham går halvdelen af budgetterne til militæret, og den anden halvdel betales til IMF og Verdensbanken.
– Hvert år betaler Pakistan ca. fire milliarder dollars i afbetalinger til IMF og Verdensbanken. Der er ingenting tilbage til udvikling. Desuden er regeringen meget korrupt og tænker knapt nok på folket, tilføjer han.

Hans opfattelse deles af Khaliq Shah, som er leder af den pakistanske afdeling af Komiteen for Sletning af den Tredje Verdens Gæld. Shah beretter om de internationale aftaler, som siger, at et land, som rammes af naturkatastrofe, har ret til at afvise at tilbagebetale gælden.

– Hver gang et land ødelægges af jordskælv eller oversvømmelser, ser vi de store hjælpeorganisationer strømme til. De kommer med den basale hjælp. Og de imperialistiske lande lover store summer i økonomisk hjælp, siger Shah.

– På sin vis er velgørenhedsorganisationerne til hjælp for de imperialistiske lande. Når de kommer med den umiddelbare hjælp, kan modtagerlandet igen trække vejret og ikke nægte at betale af på gælden, medens de generøse pengeløfter fra de vestlige lande aldrig dukker op, forklarer han.

Pengene udebliver
Ifølge Shah fik Pakistan løfte om fem milliarder dollars efter jordskælvet, men knapt én milliard dukkede i virkeligheden. Det samme gælder Haiti.
– Haitis lån på 366 milliarder dollars blev forrige weekend afskrevet af IMF, medens landet fik 201 millioner i nye lån. Sådan ser fælden ud, tilføjer han.
– Det er fattigdommen, som forværrer situationen i lande som Pakistan og Haiti. Fattigdommen forværrer gældskrisen, hævder han.

Men Khalid Malik mener, at Pakistans militær har et lige så stort ansvar.
– Når alt prioriteres med militære behov i første række, går det ikke at bygge infrastruktur for at modvirke oversvømmelser og andre naturkatastrofer, siger han.

Efter jordskælvet blev der oprettet en national myndighed til at tage sig af katastrofer. Men den ledes og kontrolleres også af militæret.
– Hæren tillader ikke at nogen institution opbygges udenfor dens kontrol, klager han.

"Krig mod terror"
Hvad indebærer oversvømmelsen i provinsen Pakhtoonkhwa, hvor hæren er optaget af med ”krig mod terror”?.
Khalid svarer:
– I den provins er det først og fremmest hæren, der sørger for hjælpearbejdet, eftersom den kontrollerer veje og broer. Vi kan ikke se nogen aktivitet fra den civile regerings side. Den valgte regering kommer til at betale en politisk pris for dette, og det kommer til at bidrage til at opbygge hærens fremtoning som redninsgfolk, tror han.

Har Labour Relief Camp fået nogen økonomisk hjælp fra udlandet? Khalid svarer:
– Intet konkret endnu, men vi er blevet kontaktet, og vi håber på hjælp.

Han siger også, at heller ikke internationalt har sympatien efter oversvømmelserne været så stor, som den var efter jordskælvet i 2005. Det, som ofrene umiddelbart har brug for, er mad, siger han også.
– Seks mennesker, som undslap vandmasserne, døde af sult, påpeger han. Telte er et ligeså presserende behov.
– Dernæst har bi behov for medicin, og efterhånden må vi bygge huse og sørge for forplejning af de bønder og arbejdere, som har mistet bogstavelig talt alt i disse oversvømmelser.


21. august 2010. Oversat fra det svenske webmagasin Internationalen af Ebbe Rand Jørgensen

Støtte til Labour Relief Campaign kan sendes via den danske solidaritetsorganisation STS-International Solidarity:
Merkur Bank: reg: 8401 konto: 33 70 592.
Beløb kan også indsættes på girokonto 069 2921. Mærk da betalingen ”oversvømmelse”.

For yderligere oplysninger, se: http://www.lef.org.pk/LRC.htm

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 33

Intet pusterum til Lunde Larsen - For en skånsom og dedikeret hav- og fiskeripolitik

Den nyeste tumult i regeringen, efter at Karen Ellemann har måttet overtage fiskerimisteriet, og udenrigsministeriet fiskeristyrelsen, fra Esben Lunde Larsen, er udtryk for en virkelig skandale. Siden det i dølgsmål lykkedes den daværende VK-regering at privatisere den danske fiskebestand i 2007, har en systematisk privatisering af havet været på dagsordenen. Men privateje og profit er i direkte konflikt med den mest effektive og omsorgsfulde håndtering af vores fælles hav. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.