RELATEREDE ARTIKLER

Den sidste skanse holdt heller ikke Hvem satte Trump i Det Hvide Hus? Kampen for et arbejderparti Standing Rock: Et slag er vundet, men krigen fortsætter Donald Trump, eliten og arbejderklassen Myten om den arbejderløse fremtid Nyliberalismens sorte hul 5000 mod CETA og TTIP Venstrefløjen og det “mindste onde” Nogle aspekter af USAs politik i dag Socialistisk samling i Philadelphia Den nye politiske unormalitet TTIP sætter løn- og arbejdsforhold under pres En politisk revolution på vej? Når neoliberalismen forgifter børn Bernie Sanders udfordrer Hilary Clinton Massakren i Charleston har racistiske rødder 15-dollarkampagne skal sætte liv i arbejderbevægelsen Stor sejr for homoseksuelles rettigheder Genopbygning af venstrefløjen Amerikansk socialist får hævet mindstelønnen Jagten på en ny uafhængig politik Arbejderbefolkningen er taberen i tovtrækkeriet om betalingsstandsning En heltegerning imod systemet To Amerika'er – hvor racismen lever Øretæve til Charets liberale regering Hvorfor Tea Party? Nordamerikas største studenterstrejke Faglig støtte til ”Besæt Wall Street” kan give den nye sociale bevægelse muskler Amerikanske fagforeninger slår igen Den internationale situation sommeren 2010 Obamas sundhedsreform. Er der noget at fejre? "Når amerikanske arbejdere bliver ramt, står I næst i rækken i Europa" Vinter-OL – et orgie for erhvervslivet Fortsat kamp imod nyliberalismen Store forventninger til rød regering Historisk forandring af det politiske landskab Nytænkning af USA’s venstrefløj Barack Obamas dobbelte mandat Kandidater til venstre for midten Venstrefløjen og præsidentvalget Bag Obamas sejr En økonomi smurt i gæld Optøjer afspejler sociale problemer Bogudgivelse giver anledning til at anklage PET PET-Kommissionen gemmer sig PET-bog med pletter Mød frem i lufthavnen! Kommissionen der brugte 10 år Tunesere på tålt ophold og definitionen af ironi

TILMELD SI NYHEDSBREV

læs mere om: Nordamerika | Retspolitik

22.09.10 | Jean Batou

Tip en ven      |    Print  

Californien: Legalisering af pot kan blive virkelighed

Initiativet "Forslag 19" får opbakning fra en bred koalition og har øjensynligt en reel chance for at vinde ved folkeafstemningen i Californien, trods modstand fra ledelsen i såvel det Demokratiske som det Republikanske Parti.

Den 2. november skal de californiske vælgere stemme om Forslag 19, et initiativ om at legalisere, regulere og beskatte forbrug af marihuana for voksne. Næsten 700.000 har skrevet under på initiativet, selv om 433.000 ville være nok for at få det til afstemning. I øjeblikket viser meningsmålingerne, at vælgerne er delt midt over, med et lille forspring til tilhængerne af legalisering (50 procent ja, 40 procent nej og 10 procent har ikke taget stilling).

Initiativet er startet og stort set finansieret af Richard Lee, en aktivist i Oakland, som har ført kampagne for afkriminalisering siden 90'erne. Han har fået støtte fra vigtige lægelige myndigheder. Vigtigst er det, at det lykkedes ham at samle et bredt spektrum af støtter blandt studenterorganisationer, advokater, borgerrettigheds-aktivister og aktivister fra de afroamerikanske og latino-samfund (blandt andet foreningen af sorte politifolk), hvilket understreger den åbenlyst racistiske diskrimination i den nuværende håndhævelse af forbuddet mod marihuana.

For første gang har flere større fagforeninger (havnearbejdere, fødevare- og kommunikationsarbejdere mv.) støttet forslaget. Offentlig kontrol med distributionen af marihuana ville skabe ressourcer til kollektiv velfærd på bekostning af kriminelle aktiviteter (det sorte marked menes at have en værdi af 15 milliarder dollars om året). Det ville også skabe arbejdspladser.

Selv PTA (Det Nationale Forældre- og Lærerråd), hvor et nej var forventeligt, har besluttet ikke at komme med nogen stemmeopfordring. Talrige undersøgelser viser, at et forbud ikke har nogen indvirkning på forbruget (man ryger dobbelt så meget i Californien som i Holland). I Mexico er der stærke kræfter, som arbejder for en legalisering som et redskab til at afslutte de blodsudgydelser, der følger med forbuddet: Her har det medført over 28.000 dræbte de sidste tre og et halvt år.

Det Demokratiske Parti har ikke taget stilling til fordel for legalisering. Tværtimod er partiets kandidat til guvernørposten, Jerry Brown og mange af de valgte repræsentanter eksplicit modstandere. Kun tre af partiets medlemmer af Repræsentanternes Hus støtter åbent forslaget. I lyset af initiativets succes beklager borgmesteren i San Francisco nu denne tøven.
Blandt republikanerne er der ikke en eneste afviger af betydning, som har støttet forslaget, trods entusiastisk opbakning fra ultraliberalister, som taler for det frie individuelle valg og at staten skal blande sig uden om nærmest alt. Arbejdsgiverne er modstandere med henvisning til en eventuel nedgang i arbejdskraftens produktivitet. Blandt modstandere er også tilhængerne af den repressive lov og orden-politik og den voksende ”fængselsstat”, som denne drager med sig.

 

FAKTA:

Folkeafstemninger og folkelige initiativer i Californien

Siden 1911 er retten til lovinitiativ og folkeafstemninger indført i Californiens grundlov. Et lovgivningsinitiativ eller en folkeafstemning kan sendes til afstemning, hvis det understøttes af underskrifter svarende til 5 procent af de afgivne stemmer ved det seneste guvernørvalg (8 procent ved en forfatningsændring).

Forslag 19 i korte træk

Enhver voksen over 20 år har lov til at være i besiddelse af eller transportere 28 gram (1 ounce) marihuana eller at dyrke planten på et område, der er 7,6 m2 stort. Indtagelse vil kun være tilladt på privat område eller på offentlige steder, der har en særlig tilladelse, og aldrig hvor der er mindreårige til stede.

Salget ville blive reguleret af offentlige myndigheder. Således vil et gebyr på 50 dollar per ounce (ca. 2 dollar pr gram) give en ekstra indtægt til staten på 1,4 milliarder dollar. Hertil kommer besparelser på den nuværende politiindsats og fængselsudgifter.

Reglerne vil være i strid med den føderale lovgivning, men i praksis vil det være umuligt at forhindre personligt forbrug af marihuana i Californien.

Jean Batou er redaktør af det svejtsiske webmagasin SolidaritéS. Oversat af Åge Skovrind.

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 33

Intet pusterum til Lunde Larsen - For en skånsom og dedikeret hav- og fiskeripolitik

Den nyeste tumult i regeringen, efter at Karen Ellemann har måttet overtage fiskerimisteriet, og udenrigsministeriet fiskeristyrelsen, fra Esben Lunde Larsen, er udtryk for en virkelig skandale. Siden det i dølgsmål lykkedes den daværende VK-regering at privatisere den danske fiskebestand i 2007, har en systematisk privatisering af havet været på dagsordenen. Men privateje og profit er i direkte konflikt med den mest effektive og omsorgsfulde håndtering af vores fælles hav. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.