RELATEREDE ARTIKLER

"Utryghedsskabende"? SDs nye principprogram Post Danmark - resultatet af statslig misregimente Lille sejr midt i en humanitær katastrofe Regeringen blæser til vandkamp Den sidste olie (fra Nordsøen…) For de rige og formuende (2) ”New Public Management” – eller ”Regnedrengenes Amokløb” Sammenhold mod Uber For de rige og formuende DF´s vælgere er ordentlige mennesker! Fattigdomsgrænsen er kun toppen af isbjerget Hvem betaler, når Løkke ryster posen? Welcome to Denmark Finansloven er en tillidserklæring til regeringen De rige svin slap igen alt for let Dansk Folkeparti og den danske højrepopulisme Recepten til S og SF Winter is coming Nytårshilsen fra en anden planet Landsdækkende aktionsdag 2. oktober Optøjer afspejler sociale problemer Permanent ophold bliver nemmere Fortryder, men lægger linjen Enhedslistens rolle under en S-R-SF-regering Slut med point på kærlighed SRSF-regeringen og klimaet En antibureaukratisk regering? S og SF på afveje i Fair Løsning 2020 Fagforeningsfolk vil stille krav til en rød regering Om SF's højredrejning og fremgang Fem års mobilisering baner vejen for ny regering Kommunale 3F’ere kræver rød regering Kampen for holdbare industriarbejdspladser Velkommen til veltilpassede udlændinge Profitstyringen af energiforsyningen skal stoppes I clinch med systemet Hvem skal betale? Etniske mindretal får pisk Vi holder sammen på Danmark S-SF og klimavisionerne Rejs krav om behovsstyret produktion Dyrere og dårligere post i vente Fattigdommen vokser Når Helle og Villy overtager krisen Socialdemokratiet – et sikkert kort?

TILMELD SI NYHEDSBREV

læs mere om: Dansk politik

07.10.10 | Egon Alter

Tip en ven      |    Print  

På kanten: Mail-gate: Næste offer bliver vel tyngdeloven

Lad det være sagt med det samme. Denne kommentar har ikke været uden fødselsvanskeligheder. Dels bliver borgerlige ministre afsløret i nye løgne og halve sandheder i et tempo og et omfang, der kan give selv en nyhedsjunkie overdosis.

Dels er en stor del af løgnene koncentreret om at sløre et indre opgør mellem Venstre og Konservative. Og hvad er så fokus: Når alt kommer til alt, er det svært at klandre Lene Espersen for at forsøge at gøre op med overbetalingen af privathospitaler opfundet af den tidligere sundhedsminister Lars Løkke. Også selv om Espersens motiv bare var et billigt forsøg på selvpromovering, og selve øvelsen har vist sig at kræve en lang række af usandheder over for Folketinget og selv rigsrevisoren, det pæne menneske.

Sagens kerne er dog stadig Lars Løkkes overbetaling af private sygehuse i årene 2001-2006, der beløber sig til 2,5 mia. kr. ifølge den uafhængige sagkundskab på universiteterne.

Mere nedrige skribenter ville formodentlig synke så dybt at påpege, at Lars Løkke blot forgyldte vennerne i det private erhvervsliv. Den slags personager ville blot behøve at nævne, at det er A.P. Møller-arvingen Annette Følsgaard, der driver privathospital på godset Arresødal, eller at Følsgaards onkel og landets rigeste, Mærsk McKinney-Møller, har sin højrehånd og såkaldt personlige assistent siddende som næstformand i Privathospitalet Hamlet, landets største.

Jeg vil derimod forsøge mig med en mere systemisk analyse, uden dog at de to forklaringer ligefrem udelukker hinanden. Overbetalingen var simpelthen Løkkes helt egen variant af nyliberalismen.
Thatcher gik primært efter at destruere velfærdssamfundets institutioner i et forsøg på chok-liberalisme. Lars Løkke gik skridtet videre end Thatcher og føjede spot til skade ved at bruge rovet fra destruktionen til at forgylde den private sundhedssektor, der ikke kunne få det til at løbe rundt.

Og min påstand er, at Lars Løkke var tvunget til at gøre det, hvis han skulle holde sine løfter til erhvervslivet og baglandet om at privatisere: Den private sundhedssektor er ved den øverste grænse for, hvad der markedsøkonomisk giver mening at lave for private sygehuse, så længe der er tæt på fuld offentlig sygeforsikring. Den blev faktisk nået allerede under Nyrup-regeringen.

Ja, selv med skattefri sundhedsforsikringer og en rigid behandlingsgaranti, der frem for alt kanaliserer en række ukomplicerede lidelser videre til privathospitalerne, er der en grænse.

At der findes en grænse er ikke min påstand. Allerede en klassisk økonom som Adam Smith forstod, at der er samfundsnyttige opgaver, som private ikke vil gå ind i, fordi investeringerne ikke står mål med indtægterne. Initialomkostningerne er for høje og afkastet for lille, og det gælder naturligvis ikke mindst, når de potentielle kunder har et fuldgodt, gratis alternativ lige rundt om hjørnet (der, indrømmet, i dag godt kan ligge mere end 100 km væk).

Løkke forsøgte simpelthen at omgå markedets logik og spredte om sig med milliarder, da han ikke kunne finde på mere almindelige undskyldninger for at forfordele den offentlige sektor.

Det er klart, det kræver en hel del løgn at dække over sådan en stinker. Specielt når selv ens regeringspartner ikke kan modstå fristelsen til at råbe; se, vi har fundet en hel pose penge, mens den med løgn efter løgn nødtørftigt dækker over den nu etablerede kendsgerning, at statsministeren unødigt postede milliarder i privathospitalerne.

Og nej, det er ikke, fordi den totale mangel på moral og ærlighed er overraskende. Eller fordi der er noget synderligt opsigtsvækkende ved, at en borgerlig regering tilgodeser sine egne. Det er bare det, at når en erklæret liberal regering trodser markedets egen logik for at fremme et ideologisk bestemt mål om at privatisere, så er det som at se en fysiker på bjergvandring, der insisterende går ud over klippesatsen, fordi hans forældede kort viser, det er den rette vej. Tyngdekraften gælder dog alligevel.

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 33

Intet pusterum til Lunde Larsen - For en skånsom og dedikeret hav- og fiskeripolitik

Den nyeste tumult i regeringen, efter at Karen Ellemann har måttet overtage fiskerimisteriet, og udenrigsministeriet fiskeristyrelsen, fra Esben Lunde Larsen, er udtryk for en virkelig skandale. Siden det i dølgsmål lykkedes den daværende VK-regering at privatisere den danske fiskebestand i 2007, har en systematisk privatisering af havet været på dagsordenen. Men privateje og profit er i direkte konflikt med den mest effektive og omsorgsfulde håndtering af vores fælles hav. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.