RELATEREDE ARTIKLER

Natur på kunstudstilling Verdens udstødte Oktober-revolutionen i tale og på skrift De røde Flertal – håb, sejre og nederlag Magtens kontinuitet "Dansk landbrug er fanget i en dødsspiral." Slaveriets lange tråd Af en krigsførende martyrs liv Når de nyser i Wall Street Trotskij på banen Portræt af et religiøst uhyre Draget i krig Politiske erindringer fra Vestkysten Det øko-socialistiske alternativ og vejen dertil Forfaldne lån Israelsk apartheid Nye bøger fra forlaget Solidaritet Ligestilling eller frigørelse Hvordan ville en virkelig materialistisk læsning af Game of Thrones se ud? 1948 – et dramatisk år Marxismen, fremskridtet og Auschwitz Det antimuslimske univers på tryk Stærk bog om klimakrisens revolutionære potentiale Nyfundne dokumenter bekræfter stalinismens blodige rolle under den spanske borgerkrig Da Sexpol kom til Danmark Ukraine i fokus Forbrydelse betaler sig Det spøgte overalt Den europæiske højrefløjs fremmarch Karl Marx vender tilbage Kamppladser Vores Cuba Marxisten Bregengaard, kristendommen og demokratiet Krigsmodstanden, der ikke lod sig stoppe Palæstinensisk ikon Darwinistisk marxisme og kristendom Da verden gik amok En Fortælling om Skabelsen, Historien og Skæbnen Frida kan stadig nås The Spirit of '45 Slutspillet Anarkismen under behandling Derfor har Marx ret Recepten til S og SF Marx må ind på uddannelserne! Skarp pen fra Trotskij kan stadig inspirere Modstandens bog Det danske klassesamfund Linjen i den antifascistiske kamp I atomkrigens slagskygge Barbariets yderste kant Krisen og den udeblevne systemkritik PETs udsigt fra Karmeliterklosteret De gemte børn Ny Marx-biografi falder på et tørt sted Algeriets venner Jagten på den historiske Lenin Bombemordet i Søllerødgade Mordet på Trotskij som historisk roman Chavs – the Demonization of the Working Class Venstrefløjens nye partier 198 opskrifter på modstand Fascismens Italien Vi tog skraldet Troen på markedet Krigen følger med hjem Krigskib for pilgrimme Oprør nu og her! Velstandssamfundet Refleksioner over skabelsen af politiske problematiseringer og løsninger Min broders vogter Den venezuelanske revolution En klassiker om Rosa Fagbevægelsen må rejse krav om fyringspulje og offentlig, deltagerstyret produktion Demokrati andet end et kryds Fra revolutionær socialist til reaktionær fremmedhader Gør SAP til sympatisør af Blekingegadebanden Blandt nynazister i den jyske hovedstad Frihed næste gang Trotskij for begyndere Min ven Stieg Larsson ”Umyndiggørelse” af pædagoger (og mange andre) Avatar findes i virkeligheden De overvågede tager ordet PET-bog med pletter Drengerøvsroman uden hemmeligheder Antikapitalistisk galgenhumor fra Island Dansk integrationspolitik – en ”megasucces”? Kampen om Ungdomshuset – studier i et oprør En grotesk provinshistorie Arabiske seksualiteter Populær kapitalismekritik på godt og ondt Et liv i revolutionens tjeneste

TILMELD SI NYHEDSBREV

læs mere om: Anmeldelse

05.12.10 | Tobias Kruse

Tip en ven      |    Print  

Film: The Trotsky

Oplægget er simpelt; en teenager fra Montreal i Canada, der bærer navnet Leon Bronstein, er overbevist om, at han er reinkarnationen af den Leon Bronstein, vi andre kender som Trotsky, og derfor må han nødvendigvis leve samme liv som ham.

Dette er rammen for en film, der betegner sig selv som en standard ”teen romantic comedy”.
Filmen bevæger sig dog langt videre end de film, der bliver produceret i Hollywood.

Filmens Leon beslutter sig som 18 årig at vende sig mod industrien og tage arbejde på sin fars fabrik. Der går dog ikke længe, før han organiserer de ansatte og iscenesætter en sultestrejke for længere frokostpause; hvilket i sig selv er komisk. Det er dog knap så komisk, når strejken fejler og Leon bliver anholdt.

Som straf for dette optrin bliver Leon taget ud af sin privatskole og sendt på almindelig Public High School. Dette bliver filmens omdrejningspunkt; Leons kamp for at organisere eleverne på skolen.

Det kan tydelig mærkes, at filmen instruktør og manuskriptforfatter, Jacob Tierney, har læst godt op på trotskismen, inden han skrev manuskriptet. De politiske referencer går fra de små komiske historiske; mange personer i filmen repræsenterer virkelige mennesker, Stalin, Lenin osv. og videre til dem der refererer direkte til Fjerde Internationales politik, LGBT, internationalisme og selvorganisering.

Filmen er et godt bidrag til historien om Trotsky. For det første griber den Trotsky an på en frisk og håndgribelig måde, og for det andet fremstiller den Trotsky på den måde, som han fortjener. Nemlig som en dygtig leder og teoretisk geni. Han bliver ikke vist som den typiske ”underdog”, der bliver forrådt og lukket ude, men som agitatoren og organisatoren, der får en (skole) klasse til at rejse sig fra sin søvn.

Filmen formår at vise en ung mand, der på grund af sin utilfredshed med tingenes tilstand vier sit liv til at bekæmpe kapitalismen og skabe et bedre samfund. Desværre når filmen ikke rigtig at fortælle seeren, hvorfor Leon Bronstein mener, at kapitalismen bør afskaffes. Filmen kommer aldrig ned under den overflade, den kradser i i godt og vel to timer. Men der er sgu alligevel godt på overfladen. Det er en særdeles positiv film og kan varmt anbefales herfra.

Filmen får ☭ ☭ ☭ ☭ ☭ (ud af fem mulige)

”The Trotsky” havde premiere på den internationale filmfestival i Toronto, Canada, i september 2009. Læs mere på filmens webside

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 33

Intet pusterum til Lunde Larsen - For en skånsom og dedikeret hav- og fiskeripolitik

Den nyeste tumult i regeringen, efter at Karen Ellemann har måttet overtage fiskerimisteriet, og udenrigsministeriet fiskeristyrelsen, fra Esben Lunde Larsen, er udtryk for en virkelig skandale. Siden det i dølgsmål lykkedes den daværende VK-regering at privatisere den danske fiskebestand i 2007, har en systematisk privatisering af havet været på dagsordenen. Men privateje og profit er i direkte konflikt med den mest effektive og omsorgsfulde håndtering af vores fælles hav. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.