RELATEREDE ARTIKLER

"Utryghedsskabende"? SDs nye principprogram Post Danmark - resultatet af statslig misregimente Lille sejr midt i en humanitær katastrofe Regeringen blæser til vandkamp Den sidste olie (fra Nordsøen…) For de rige og formuende (2) ”New Public Management” – eller ”Regnedrengenes Amokløb” Sammenhold mod Uber For de rige og formuende DF´s vælgere er ordentlige mennesker! Fattigdomsgrænsen er kun toppen af isbjerget Hvem betaler, når Løkke ryster posen? Welcome to Denmark Finansloven er en tillidserklæring til regeringen De rige svin slap igen alt for let Dansk Folkeparti og den danske højrepopulisme Recepten til S og SF Winter is coming Nytårshilsen fra en anden planet Landsdækkende aktionsdag 2. oktober Optøjer afspejler sociale problemer Permanent ophold bliver nemmere Fortryder, men lægger linjen Enhedslistens rolle under en S-R-SF-regering Slut med point på kærlighed SRSF-regeringen og klimaet En antibureaukratisk regering? S og SF på afveje i Fair Løsning 2020 Fagforeningsfolk vil stille krav til en rød regering Fem års mobilisering baner vejen for ny regering Kommunale 3F’ere kræver rød regering Kampen for holdbare industriarbejdspladser Mail-gate: Næste offer bliver vel tyngdeloven Velkommen til veltilpassede udlændinge Profitstyringen af energiforsyningen skal stoppes I clinch med systemet Hvem skal betale? Etniske mindretal får pisk Vi holder sammen på Danmark S-SF og klimavisionerne Rejs krav om behovsstyret produktion Dyrere og dårligere post i vente Fattigdommen vokser Når Helle og Villy overtager krisen Socialdemokratiet – et sikkert kort?

TILMELD SI NYHEDSBREV

læs mere om: Dansk politik

26.02.11 | Michael Voss

Tip en ven      |    Print  

Rettelse: Om SF's højredrejning og fremgang

I min artikel i Socialistisk Information, 18.2.11, med overskriften ” Analyse: Fem års mobilisering baner vejen for ny regering” er der en faktuel fejl, som oven i købet medvirker til en lidt for skråsikker analyse og konklusion.

I artiklen (kan læses her!)  argumenterer jeg for, at SF’s højredrejning ikke gav partiet fremgang, men at fremgangen kom, før Villy Søvndal begyndte med sine mest markante signaler. Et af eksemplerne var hans udtalelse om, at Hitzbu-tahir skulle ”skride ad helvede til”.
 
I artiklen påstod jeg, at denne udtalelse først faldt i sommeren 2008, flere måneder efter at SF’s fremgang var toppet. Det er ikke rigtigt.
 
Udtalelsen faldt den 20. februar 2008, og fra februar til marts steg SF i meningsmålingerne fra 15,3 til 20,1 procent! På den korte bane er der næppe tvivl om, at SF vandt nye stemmer på den udtalelse.
 
På det lange stræk er der heller ikke tvivl om – som jeg også skrev i artiklen – ”… at SF’s signaler om ansvarlighed og regeringsduelighed har spillet en rolle. Det har gjort det nemmere for mange arbejdere og andre at flytte deres stemme fra S (eller fra et borgerligt parti) til SF. Samtidig har det gjort en ikke-borgerlig regering mere realistisk.” Her kan man tilføje, at partiets skarpe brud med en solidarisk og humanistisk indvandrerpolitik også har fjernet en gruppe vælgeres barriere for at stemme på partiet.
 
Helt overordnet vil jeg fastholde, at højredrejningen ikke kan være forklaringen på SF’s fremgang.
Som jeg skrev i artiklen, var det først fra maj 2008 og fremefter, at de gik fra signaler til konkret højredrejning i politikken med f.eks. afskaffelse af topskatten, løfte om at stemme for finansloven og fælles integrationspolitik med S.
 
Det skal sammenholdes med,
  • at SF voksede fra 6 procent i 2005 til 15,3 procent i februar 2008
  • at partiet allerede i maj 2008 havde mistet halvdelen af ”Hitzbu-tahir”-fremgangen og var nede på 17,5 procent
  • og af de i december efter et halvt år med politiske udmeldinger, som trak partiet til højre, var nede på 16,3 procent
Men fejlplaceringen af Hitzbu-tahir-udtalelsen medførte ikke desto mindre, at pointen blev trukket langt mere i ørene, end den kan bære. Jeg beklager og undskylder for forvirringen.
 
26.2.11, Michael Voss

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 33

Intet pusterum til Lunde Larsen - For en skånsom og dedikeret hav- og fiskeripolitik

Den nyeste tumult i regeringen, efter at Karen Ellemann har måttet overtage fiskerimisteriet, og udenrigsministeriet fiskeristyrelsen, fra Esben Lunde Larsen, er udtryk for en virkelig skandale. Siden det i dølgsmål lykkedes den daværende VK-regering at privatisere den danske fiskebestand i 2007, har en systematisk privatisering af havet været på dagsordenen. Men privateje og profit er i direkte konflikt med den mest effektive og omsorgsfulde håndtering af vores fælles hav. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.