RELATEREDE ARTIKLER

Natur på kunstudstilling Verdens udstødte Oktober-revolutionen i tale og på skrift De røde Flertal – håb, sejre og nederlag Magtens kontinuitet "Dansk landbrug er fanget i en dødsspiral." Slaveriets lange tråd Af en krigsførende martyrs liv Når de nyser i Wall Street Trotskij på banen Portræt af et religiøst uhyre Draget i krig Politiske erindringer fra Vestkysten Det øko-socialistiske alternativ og vejen dertil Forfaldne lån Israelsk apartheid Nye bøger fra forlaget Solidaritet Ligestilling eller frigørelse Hvordan ville en virkelig materialistisk læsning af Game of Thrones se ud? 1948 – et dramatisk år Marxismen, fremskridtet og Auschwitz Det antimuslimske univers på tryk Stærk bog om klimakrisens revolutionære potentiale Nyfundne dokumenter bekræfter stalinismens blodige rolle under den spanske borgerkrig Da Sexpol kom til Danmark Ukraine i fokus Forbrydelse betaler sig Det spøgte overalt Den europæiske højrefløjs fremmarch Karl Marx vender tilbage Kamppladser Vores Cuba Marxisten Bregengaard, kristendommen og demokratiet Krigsmodstanden, der ikke lod sig stoppe Palæstinensisk ikon Darwinistisk marxisme og kristendom Da verden gik amok En Fortælling om Skabelsen, Historien og Skæbnen Frida kan stadig nås The Spirit of '45 Slutspillet Anarkismen under behandling Derfor har Marx ret Recepten til S og SF Marx må ind på uddannelserne! Skarp pen fra Trotskij kan stadig inspirere Modstandens bog Det danske klassesamfund Linjen i den antifascistiske kamp I atomkrigens slagskygge Barbariets yderste kant Krisen og den udeblevne systemkritik PETs udsigt fra Karmeliterklosteret De gemte børn Ny Marx-biografi falder på et tørt sted Algeriets venner Jagten på den historiske Lenin Bombemordet i Søllerødgade Mordet på Trotskij som historisk roman Chavs – the Demonization of the Working Class Venstrefløjens nye partier 198 opskrifter på modstand Fascismens Italien Vi tog skraldet Troen på markedet Krigen følger med hjem Krigskib for pilgrimme Oprør nu og her! Velstandssamfundet Refleksioner over skabelsen af politiske problematiseringer og løsninger Den venezuelanske revolution En klassiker om Rosa The Trotsky Fagbevægelsen må rejse krav om fyringspulje og offentlig, deltagerstyret produktion Demokrati andet end et kryds Fra revolutionær socialist til reaktionær fremmedhader Gør SAP til sympatisør af Blekingegadebanden Blandt nynazister i den jyske hovedstad Frihed næste gang Trotskij for begyndere Min ven Stieg Larsson ”Umyndiggørelse” af pædagoger (og mange andre) Avatar findes i virkeligheden De overvågede tager ordet PET-bog med pletter Drengerøvsroman uden hemmeligheder Antikapitalistisk galgenhumor fra Island Dansk integrationspolitik – en ”megasucces”? Kampen om Ungdomshuset – studier i et oprør En grotesk provinshistorie Arabiske seksualiteter Populær kapitalismekritik på godt og ondt Et liv i revolutionens tjeneste

TILMELD SI NYHEDSBREV

læs mere om: Anmeldelse

05.03.11 | Åge Skovrind

Tip en ven      |    Print  

Anmeldelse: Min broders vogter

Det er snart et år siden, at Leif Davidsens seneste bog blev udgivet, men den er stadig på bestseller-listen. Tilmed er den en fængslende beskrivelse af et af den internationale arbejderbevægelses vigtigste og mest tragiske kapitler.

Jeg har aldrig været nogen stor fan af Leif Davidsen, men sidste sommer fortalte en bekendt, at Davidsens seneste bog ”Min broders vogter” foregik under den spanske borgerkrig. For min ven blev det anledningen til at vide mere om borgerkrigen, mens det gjorde mig nysgerrig efter at læse romanen. På det lokale bibliotek stod ikke mindre end 17 personer i kø foran mig, så først i februar lykkedes det at få fingre i den – uden at betale.

Min broders vogter er en røverhistorie eller spændingsroman, som i et let og levende sprog følger hovedpersonen Magnus Meyer. Den unge Magnus kommer efter flere år i Argentina og USA hjem til Danmark, men bliver overbevist om, at han bør tage videre til Spanien for at hente sin lillebror, der kæmper som frivillig mod Franco under borgerkrigen. Undervejs bliver han forelsket i en russisk kvinde, som han senere opsøger i Moskva. Desuden er han på sporet af en guldskat, som er en del af det guld, som den spanske republik sendte ud af landet for at forhindre, at det faldt i fjendens hænder.

Der er masser af spænding, mord og kærlighed i historien, og det er helt utroligt, hvad Magnus Meyer når at opleve, og hvilke vigtige personer han tilfældigvis møder. På den måde er bogen helt fantastisk – og urealistisk. Men den historiske ramme, historien foregår i, dækker ganske præcist og er grundigt researchet af forfatteren.

Vi befinder os i årene 1936-37, det vil sige på et tidspunkt, hvor Stalins regime i Sovjetunionen var degenereret fuldstændigt. Det stalinistiske bureaukratis interesser og privilegier var blevet så stærke og ødelæggende, at Trotskij og hans tilhængere anså det for nødvendigt med en ny socialistisk revolution, som fjernede bureaukratiet fra magten. Men Stalins magt var enorm, og bureaukratiets metoder var skånselsløse. Enhver opposition inden for og uden for det kommunistiske partis rækker blev knust med hård hånd. Den stalinistiske kontrarevolution bredte sig via de kommunistiske partier til resten af verden.

I Spanien vandt Sovjetunionen stor indflydelse, først og fremmest fordi man leverede næsten alle våben til republikken. De vestlige magter ville ikke ”blande sig”, samtidig med at Mussolini-Italien og Hitler-Tyskland forsynede de spanske fascister. Med de sovjetiske våben fulgte stor indflydelse på den politiske kurs i den spanske republik, som kæmpede mod Franco. Det kommunistiske parti voksede hurtigt. Indflydelsen blev imidlertid ikke brugt til at fremme en socialistisk udvikling, men til at genoprette den borgerlige, kapitalistiske orden og slå ned på den arbejder- og folkemagt, som var begyndt at vokse frem som et resultat af massernes selvorganisering i borgerkrigens første fase, hvor de gamle institutioner brød sammen. Derfor blev det nu et selvstændigt mål at eliminere anarkisternes og trotskisternes indflydelse. For Stalin var det vigtigste mål i udenrigspolitikken at samarbejde med borgerlige regimer og opretholde den eksisterende magtbalance i verden.

I Sovjetunionen gennemførte Stalins regime en række skueprocesser, hvor alle de gamle ledere af det bolsjevikiske parti og lederne af det hemmelige politi blev dømt for forræderi mod Sovjetunionen og endte deres liv enten ved henrettelse eller i fangelejre. Ud af 1.966 delegerede ved partikongressen I 1934, blev 1.108 arresteret under Moskva-processerne. Anklagerne var grebet ud af luften og til tider helt absurde påstande om, hvordan man havde planlagt et komplot mod Stalin. Samtidig med Moskva-processerne blev millioner af mennesker over hele Sovjetunionen udrenset og sendt til fangelejre. Stalins terror-regime var på sit højeste. Enhver kritik blev dødsens farlig i ordets mest bogstavelige forstand.

I hele verden forsvarede de kommunistiske partier udviklingen i Stalins Sovjetunionen og fulgte direktiverne fra Moskva. Kritikere blev øjeblikkeligt ekskluderet og stemplet som ”trotskister”, ”forrædere” og ”renegater”. De kommunister, som blev smidt ud, formåede kun sjældent at opbygge nye partier af betydning. Blandt kritikerne var tilhængere af Trotskij, som havde været leder af den russiske revolution i 1917. Trotskij selv blev udvist fra Sovjetunionen i 1929. Trotskisterne dannede i 1938 Fjerde Internationale, men havde kun ringe indflydelse. I 1940 myrdede en stalinistisk agent Trotskij i Mexico.

Min broders vogter foregår i dette univers. Mest i Spanien, men også i Sovjetunionen og i Danmark. Magnus Meyer bliver for eksempel gode venner med en dansk kommunist – et ledende medlem, som bliver ekskluderet fra partiet, fordi han på et internt partimøde ytrer sig kritisk om Stalins politik. I Spanien beskriver Davidsen blandt andet, hvordan kommunisterne genopretter kadaver-disciplinen i militæret. At disciplinen også blev genoprettet på arbejdspladserne, som led i stalinisternes politik, er derimod ikke en del af historien.

Bogen er en levende historisk fortælling, som sætter ansigter på en af det sidste århundredes vigtigste perioder. Har man læst sin historie og er bekendt med Stalintidens forbrydelser er der ikke noget nyt at hente som sådan. Man får heller ikke nogen forklaring på, hvorfor stalinismen udartede så ekstremt, eller noget bud på et politisk alternativ. Så skal man ikke læse Leif Davidsen. Men begivenhederne bliver konkrete og detaljerne tegner et billede, som gør det politiske miljø nærværende. Det gælder især livet i det republikanske Spanien, hvor historiebøgerne mest fokuserer på den politiske og militære udvikling, men ikke på menneskeskæbner, lidelserne og stemningen. Ligeledes står den utrygge og paranoide atmosfære, som Magnus Meyer møder under sit korte ophold i Moskva, skarpt i erindringen.

Leif Davidsen: Min broders vogter. 464 sider, Lindhardt og Ringhof.

 

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 33

Intet pusterum til Lunde Larsen - For en skånsom og dedikeret hav- og fiskeripolitik

Den nyeste tumult i regeringen, efter at Karen Ellemann har måttet overtage fiskerimisteriet, og udenrigsministeriet fiskeristyrelsen, fra Esben Lunde Larsen, er udtryk for en virkelig skandale. Siden det i dølgsmål lykkedes den daværende VK-regering at privatisere den danske fiskebestand i 2007, har en systematisk privatisering af havet været på dagsordenen. Men privateje og profit er i direkte konflikt med den mest effektive og omsorgsfulde håndtering af vores fælles hav. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.