RELATEREDE ARTIKLER

Natur på kunstudstilling Verdens udstødte Oktober-revolutionen i tale og på skrift De røde Flertal – håb, sejre og nederlag Magtens kontinuitet "Dansk landbrug er fanget i en dødsspiral." Slaveriets lange tråd Af en krigsførende martyrs liv Når de nyser i Wall Street Trotskij på banen Portræt af et religiøst uhyre Draget i krig Politiske erindringer fra Vestkysten Det øko-socialistiske alternativ og vejen dertil Forfaldne lån Israelsk apartheid Nye bøger fra forlaget Solidaritet Ligestilling eller frigørelse Hvordan ville en virkelig materialistisk læsning af Game of Thrones se ud? 1948 – et dramatisk år Marxismen, fremskridtet og Auschwitz Det antimuslimske univers på tryk Stærk bog om klimakrisens revolutionære potentiale Nyfundne dokumenter bekræfter stalinismens blodige rolle under den spanske borgerkrig Da Sexpol kom til Danmark Ukraine i fokus Forbrydelse betaler sig Det spøgte overalt Den europæiske højrefløjs fremmarch Karl Marx vender tilbage Kamppladser Vores Cuba Marxisten Bregengaard, kristendommen og demokratiet Krigsmodstanden, der ikke lod sig stoppe Palæstinensisk ikon Darwinistisk marxisme og kristendom Da verden gik amok En Fortælling om Skabelsen, Historien og Skæbnen Frida kan stadig nås The Spirit of '45 Slutspillet Anarkismen under behandling Derfor har Marx ret Recepten til S og SF Marx må ind på uddannelserne! Skarp pen fra Trotskij kan stadig inspirere Modstandens bog Det danske klassesamfund Linjen i den antifascistiske kamp I atomkrigens slagskygge Barbariets yderste kant Krisen og den udeblevne systemkritik PETs udsigt fra Karmeliterklosteret De gemte børn Ny Marx-biografi falder på et tørt sted Algeriets venner Jagten på den historiske Lenin Bombemordet i Søllerødgade Mordet på Trotskij som historisk roman Chavs – the Demonization of the Working Class Venstrefløjens nye partier 198 opskrifter på modstand Fascismens Italien Vi tog skraldet Troen på markedet Krigen følger med hjem Krigskib for pilgrimme Velstandssamfundet Refleksioner over skabelsen af politiske problematiseringer og løsninger Min broders vogter Den venezuelanske revolution En klassiker om Rosa The Trotsky Fagbevægelsen må rejse krav om fyringspulje og offentlig, deltagerstyret produktion Demokrati andet end et kryds Fra revolutionær socialist til reaktionær fremmedhader Gør SAP til sympatisør af Blekingegadebanden Blandt nynazister i den jyske hovedstad Frihed næste gang Trotskij for begyndere Min ven Stieg Larsson ”Umyndiggørelse” af pædagoger (og mange andre) Avatar findes i virkeligheden De overvågede tager ordet PET-bog med pletter Drengerøvsroman uden hemmeligheder Antikapitalistisk galgenhumor fra Island Dansk integrationspolitik – en ”megasucces”? Kampen om Ungdomshuset – studier i et oprør En grotesk provinshistorie Arabiske seksualiteter Populær kapitalismekritik på godt og ondt Et liv i revolutionens tjeneste

TILMELD SI NYHEDSBREV

læs mere om: Anmeldelse

04.05.11 | Svend Vestergaard Jensen

Tip en ven      |    Print  

Ny bog: Oprør nu og her!

En ny bog med titlen "Gør Oprør" må selvfølgelig anmeldes i Socialistisk Information. Bogen blev en bestseller i Frankrig og andre lande. Nu har forlaget Tiderne Skifter udgivet den på dansk. Forfatteren er Stéphane Hessel, 93 år - titlen og alderen på forfatteren gør en anmeldelse værd at bruge tid og plads på.

Forargelsen over verdens udvikling og tilstand har fået Stéphane Hessel til i en høj alder at komme med sin mening og opfordring til at gøre oprør. Han blev født i 1917 i Berlin. I midten af 1920’erne flyttede familien til Frankrig. Den unge Stéphane blev aktiv i den franske modstandsbevægelse mod den tyske besættelse fra maj 1940. Han blev pågrebet af Gestapo og anbragt i kz-lejr i Tyskland.

Ligegyldighed vs. engagement
Forfatterens opfordring igennem bogen er at gøre op med ligegyldigheden overfor forskellige uretfærdigheder og undertrykkelser. Det fører lige til "lydighedsnægtelse", som også er central i begrebet civil ulydighed. Indignationen overfor verdens tilstand er det grundlæggende brændstof, som Hessel skriver. Det er også det brændstof, der i en ung alder fik ham ind i modstandsbevægelsen. Dette engagement videreføres med opfordringen: "Overtag stafetten, engager jer!"

Der er nok at tage fat på ifølge forfatteren - og helt enig! "Pengenes magt har aldrig været større; finansmarkedernes diktatur aldrig mere grænseoverskridende; forskellen mellem de fattigste og de rigeste er større end nogensinde; klodens ødelægges mere og mere; ..."

Og her referer han til Sartre - fransk forfatter - fra hans værk "Kvalme og Muren": "I har ansvar som individer". Det menneskelige ansvar kræver, at man engagerer sig. Stéphane Hessel bruger flere filosofer og forfattere i sit lille skrift. Evnen til at oprøres og det engagement, der følger deraf, er hans grundlæggende budskab.

Efter Anden Verdenskrig
Under krigen tilsluttede Hessel sig De Frie Franske i London under general Charles de Gaulle. Han blev arresteret af Gestapo i Paris og sendt i kz-lejr. Hessel overlevede og vendte tilbage til Frankrig.

I slutningen af og efter krigen lavede De Frie Franske sammen med det Franske Kommunistparti et program - et klassekompromis, et klassesamarbejde, der for kommunistpartiet var en udmøntning af folkefronts-strategien. Der var fornuftige reformkrav, men det stærke pres fra en meget aktiv modstandsbevægelse skulle inddæmmes, kapitalismen blev bevaret, og reformerne blev aldrig ført ud i livet. Den samme alliance - kommunistpartiet og de Gaulle - var også den, der godt to årtier senere satte en stopper for 1968-revolten.

Efter krigen var Stéphane Hessel med til at formulere Menneskerettighedserklæringen. Han arbejdede senere i FN. Senere i livet - efter Mitterrands valgsejr i 1981 meldte han sig ind i det franske Socialistparti. Opgaverne her var fortsat diplomatiet.

De forfulgte bliver undertrykkere
Takket være sit diplomatpas kunne Stéphane Hessel sammen med sin kone i 2008 og 2009 rejse til Gaza-striben og herfra berette om beboernes desperate situation, og om sin stillingtagen efter besøget sagde han til medierne, der kritiserede hans "ensidighed": "Jeg har altid været på systemkritikernes side."

Efter besøget, der også omfattede Vestbredden, skriver han, at alle burde læse Richard Goldstones rapport fra 2009 om Gaza-striben. I denne rapport anklager denne erklærede zionist den israelske hær for at have begået: "handlinger, der kan sidestilles med krigsforbrydelser, og måske i visse tilfælde med forbrydelser mod menneskeheden".

Stéphane Hessel skriver: "Det er ikke til at holde ud, at jøderne nu selv udøver krigsforbrydelserne. Men desværre er historien fuld af den slags eksempler på folkeslag, der ikke lærer af deres egen historie".

Selv en fredelig demonstration fra palæstinensisk side - som f.eks. at indbyggerne i landsbyen Bil´in hver fredag, uden at kaste med sten, forsamles foran den israelske sikkerhedsbarriere, apartheidmur, de protesterede imod. Den israelske regering kalder denne demonstration for "ikke-voldelig terrorisme". En sådan ugentlig aktion udstiller jo situationen billedligt overfor omverdenen.

Gå igang
Den lille bog - en pamflet skal den vel kaldes - er forfriskende læsning. Der er nok at tage fat på, og som Hessel opfordrer, "at I alle hver eneste én af jer, må finde jeres egne motiver til at engagere jer".

Som en rød tråd gennem hele bogen drejer det sig om at kæmpe mod uretfærdigheder - ikke at rage til sig! Hans budskab en enkelt og utvetydigt: Gør oprør! - og bogen slutter med opfordring til dem, der skal skabe det 21. århundrede - og det er med kærlig hilsen og med stort:
"AT SKABE ER AT GØRE MODSTAND. AT GØRE MODSTAND ER AT SKABE."

Stéphane Hessel
Gør oprør!
Tiderne Skifter 2011
38 sider
Pris 48 kr.

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 33

Intet pusterum til Lunde Larsen - For en skånsom og dedikeret hav- og fiskeripolitik

Den nyeste tumult i regeringen, efter at Karen Ellemann har måttet overtage fiskerimisteriet, og udenrigsministeriet fiskeristyrelsen, fra Esben Lunde Larsen, er udtryk for en virkelig skandale. Siden det i dølgsmål lykkedes den daværende VK-regering at privatisere den danske fiskebestand i 2007, har en systematisk privatisering af havet været på dagsordenen. Men privateje og profit er i direkte konflikt med den mest effektive og omsorgsfulde håndtering af vores fælles hav. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.