RELATEREDE ARTIKLER

En vej ud af krisen? Hvilken løsning for arbejderbefolkningen? Efter generalstrejken 28. april Brasilien ramt af første generalstrejke i 20 år Bliver Venezuela til et diktatur? Sandinisme eller "Danielisme"? Masseprotester over hele Mexico mod ”gasolinazo” - prisforhøjelser på el og benzin Historisk revolutionært massemøde Fidel Castro er død Skal vi stemme eller lade være? Temer opretter en komité for racerenhed Hilser freden velkommen, men presser på for social retfærdighed Bittersød eftersmag En blå bølge "Jordskredsvalget": Den bolivariske proces i krisetider »Vi vil have en hård venstrefløj, som fordømmer den politiske kaste og kæmper med arbejderne.« ”Der er ingen vej tilbage” "Hverken den 13. eller den 15. repræsenterer os" Vejen til folkemagt? Cuba: En sejr og et par risikomomenter Hvad har menneskerettighederne at gøre med en kanal i Nicaragua? Krise og modstand i Mexico Genvalg til Morales - revolutionær forandring stadig på dagsordenen? Den aktuelle debat handler om, hvordan man stopper offensiven fra den neoliberale højrefløj Kan et land have en revolutionær stat og en kapitalistisk økonomi? Vores Cuba Hernandez godkendt som vinder, anklager om valgsvindel Juni-vinden blæser stadig Da Pinochet inviterede nyliberalismen Ingen fredelig vej til socialisme Den folkelige opstand er retfærdig! Stop undertrykkelsen! Historien om en revolutionær Efter Chavez: Et muligt scenarie Nyt politisk landskab i Mexico Nederlag for højrefløjen, udfordringer til venstrefløjen “7. oktober: Chavez som præsident – 8. oktober: Ud med bureaukraterne” Argentinas eksempel fra 2001 Rio +20 og videre frem Topmøde i Venezuela starten på “ny historisk fase” Nye perspektiver for den antikapitalistiske venstrefløj Udsigt til et socialt og politisk forår Den neoliberale strategi slog fejl i Cuba Et farligt og modsætningsfyldt dokument Den venezuelanske revolution PT-valgsejr med bismag Venstrefløjen vinder valget, men højrefløjen gik frem Revolutionens udfordringer Den internationale situation sommeren 2010 Forsvar og styrk den bolivarianske revolution med et bevæbnet og mobiliseret folk Cochabamba viser vej Lav en aftale om jordens overlevelse! Solidaritet med indfødte folk fra den peruanske regnskov Konsolidering af kuppet i Honduras? Uafhængig kandidat udfordrer de to blokke Tiltrængt demokratisering af medierne Det herskende oligarkis kup Nationaliseringer og klassekamp Venstrefløjen sejrede Morales vandt – igen Alle er enige: De andre tabte Fri abort stoppet af veto Regionalvalg i Venezuela Mexico i krig Livet efter Fidel Hugo Blanco – arresteret og løsladt Peruviansk bondeoprører arresteret Karakteristiske træk ved erfaringerne fra Venezuela, Bolivia og Ecuador Historisk afstemning viser vilje til forandring Karakteristika ved udviklingen i Latinamerika Venezuelas arbejderbevægelse ved en skillevej Venezuelas revolution i krydsild

TILMELD SI NYHEDSBREV

læs mere om: Latinamerika

13.06.11 | Åge Skovrind

Tip en ven      |    Print  

Peru: Humalas sejr - et ryk til venstre

Den nationalistiske tidligere militærmand Ollanta Humala løb af med sejren i et tæt kampvalg mod højrefløjens præsidentkandidat Keiko Fujimori.

I første valgrunde fik de to kandidater henholdsvis 32 og 24 procent. I anden runde den 5. juni, hvor centrum-kandidaterne var væk, vandt Humala med 51,49 procent mod 48,51 til Fujimori.

I sin sejrstale lovede Humala, at fattige peruanere nu vil få del i landets naturrigdomme og nyde godt af de seneste års imponerende økonomiske vækst på 7-9 procent. Han førte kampagne for, at det offentlige skal spille en større rolle i økonomien, og at der skal ske en omfordeling af rigdommen til gavn for de fattigste.

Resultatet kommer i forlængelse af venstredrejningen ved lokalvalget sidste år, hvor kandidater til venstre for midten gik frem. Det kan ses som et tegn på, at befolkningen omsider er ved at overvinde det falske billede af en sammenhæng mellem venstreorienteret og progressiv politik og terrorismen udført af guerillagruppen Den Lysende Sti.

De to kandidater
48-årige Ollanta Humala var kandidat for Gana Peru (Peru Vinder) – en valgalliance, som er dannet hans Perus Nationalistiske Parti. Humalas modstandere har beskyldt ham for at ville nationalisere økonomien og kopiere den politik, som Hugo Chavez står for i Venezuela, men Humala siger selv, at han er mere på linje med den moderate venstrekurs, som Arbejderpartiet i Brasilien står for.

I 2000 stod Humala i spidsen for en kortvarig opstand mod daværende præsident Alberto Fujimori, og i 2006 tabte han med en snæver margin det sidste præsidentvalg til Alan Garcia.

36-årige Keiko Fujimori er datter til Alberto Fujimoro, som afsoner en fængselsstraf på 25 år for korruption og organisering af dødspatruljer. Hun har forsvaret sin far og prist ham for at få bugt med inflationen, knuse oprørsbevægelsen Den Lysende Sti og lægge grunden til det nuværende økonomiske opsving. I sin kampagne støttede hun en markedsorienteret økonomisk politik, krævede en hård kurs mod kriminalitet og lovede støtte til de fattigste områder i landet.

Vækst og fattigdom
Væksten i den peruanske økonomi skyldes først og fremmest internationale prisstigninger på metaller. En række USA-støttede ”erhvervsvenlige” regeringer har opmuntret udenlandske selskaber til investeringer med lave skatter og en slap tilgang til menneskerettigheder og miljøkrav. Mineselskaber har presset mange bondesamfund væk fra deres jord og tvunget dem til en usikker fremtid i slumbebyggelser uden for de store byer.

Peru er blevet verdens førende sølvproducent og den næststørste producent af kobber. Men bag euforien over den succesfulde “frimarkedspolitik” finder man den samme århundredgamle skæve fordeling af rigdommen: de sædvanlige vindere (eliten i hovedstaden Lima) har øget sin andel af nationalindkomsten, mens de sædvanlige tabere (befolkningen i højlandet og Amazonas-junglen) sidder fast i fattigdom.

Valgresultatet afspejler denne opdeling. Fujimori vandt Lima, men i det sydlige højland omkring Arequipa vandt Humala med over to tredjedele.

Udfordring
Børsen i Peru reagerede umiddelbart på Humalas sejr med et fald i aktiekurserne på over 10 procent.

Selv om hans løfter om skrappere beskatning af mineselskaberne for at finansiere skoler, hospitaler og pensioner næppe kan kaldes en radikal socialistisk reform, så var det nok til at skræmme aktieejerne på markedet.

Gana Peru sidder kun på 47 af de 130 pladser i Nationalforsamlingen. Det vil kun gøre det sværere at løse den enorme udfordring med at opfylde løfterne til de fattige vælgere om reformer og social forandring, samtidig med, at Humala gerne vil berolige de kapitalistiske kræfter, som sidder på Perus formuer.

 

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 33

Intet pusterum til Lunde Larsen - For en skånsom og dedikeret hav- og fiskeripolitik

Den nyeste tumult i regeringen, efter at Karen Ellemann har måttet overtage fiskerimisteriet, og udenrigsministeriet fiskeristyrelsen, fra Esben Lunde Larsen, er udtryk for en virkelig skandale. Siden det i dølgsmål lykkedes den daværende VK-regering at privatisere den danske fiskebestand i 2007, har en systematisk privatisering af havet været på dagsordenen. Men privateje og profit er i direkte konflikt med den mest effektive og omsorgsfulde håndtering af vores fælles hav. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.