RELATEREDE ARTIKLER

Natur på kunstudstilling Verdens udstødte Oktober-revolutionen i tale og på skrift De røde Flertal – håb, sejre og nederlag Magtens kontinuitet "Dansk landbrug er fanget i en dødsspiral." Slaveriets lange tråd Af en krigsførende martyrs liv Når de nyser i Wall Street Trotskij på banen Portræt af et religiøst uhyre Draget i krig Politiske erindringer fra Vestkysten Det øko-socialistiske alternativ og vejen dertil Forfaldne lån Israelsk apartheid Nye bøger fra forlaget Solidaritet Ligestilling eller frigørelse Hvordan ville en virkelig materialistisk læsning af Game of Thrones se ud? 1948 – et dramatisk år Marxismen, fremskridtet og Auschwitz Det antimuslimske univers på tryk Stærk bog om klimakrisens revolutionære potentiale Nyfundne dokumenter bekræfter stalinismens blodige rolle under den spanske borgerkrig Da Sexpol kom til Danmark Ukraine i fokus Forbrydelse betaler sig Det spøgte overalt Den europæiske højrefløjs fremmarch Karl Marx vender tilbage Kamppladser Vores Cuba Marxisten Bregengaard, kristendommen og demokratiet Krigsmodstanden, der ikke lod sig stoppe Palæstinensisk ikon Darwinistisk marxisme og kristendom Da verden gik amok En Fortælling om Skabelsen, Historien og Skæbnen Frida kan stadig nås The Spirit of '45 Slutspillet Anarkismen under behandling Derfor har Marx ret Recepten til S og SF Marx må ind på uddannelserne! Skarp pen fra Trotskij kan stadig inspirere Modstandens bog Det danske klassesamfund Linjen i den antifascistiske kamp I atomkrigens slagskygge Barbariets yderste kant Krisen og den udeblevne systemkritik PETs udsigt fra Karmeliterklosteret De gemte børn Ny Marx-biografi falder på et tørt sted Algeriets venner Jagten på den historiske Lenin Bombemordet i Søllerødgade Mordet på Trotskij som historisk roman Chavs – the Demonization of the Working Class Venstrefløjens nye partier 198 opskrifter på modstand Fascismens Italien Vi tog skraldet Troen på markedet Krigskib for pilgrimme Oprør nu og her! Velstandssamfundet Refleksioner over skabelsen af politiske problematiseringer og løsninger Min broders vogter Den venezuelanske revolution En klassiker om Rosa The Trotsky Fagbevægelsen må rejse krav om fyringspulje og offentlig, deltagerstyret produktion Demokrati andet end et kryds Fra revolutionær socialist til reaktionær fremmedhader Gør SAP til sympatisør af Blekingegadebanden Blandt nynazister i den jyske hovedstad Frihed næste gang Trotskij for begyndere Min ven Stieg Larsson ”Umyndiggørelse” af pædagoger (og mange andre) Avatar findes i virkeligheden De overvågede tager ordet PET-bog med pletter Drengerøvsroman uden hemmeligheder Antikapitalistisk galgenhumor fra Island Dansk integrationspolitik – en ”megasucces”? Kampen om Ungdomshuset – studier i et oprør En grotesk provinshistorie Arabiske seksualiteter Populær kapitalismekritik på godt og ondt Et liv i revolutionens tjeneste

TILMELD SI NYHEDSBREV

læs mere om: Anmeldelse

20.06.11 | Svend Vestergaard Jensen

Tip en ven      |    Print  

Ny film: Krigen følger med hjem

At gå ind og se en ny Ken Loach-film er vel en pligt og i reglen en fornøjelse for socialister. En tradition, der må holdes ved lige. Ken Loach er en socialistisk filminstruktør – oven i købet en trotskistisk en af slagsen - med en stor produktion bag sig. Hans sidste film var "Vinden der ryster kornet", som fik en fornem international pris, og handlede om den irske frihedskamp. Den foregik i et roligere tempo end "Route Irish", som er noget ganske andet – ikke kun hvad tempo angår, på trods af at Ken Loach her i juni bliver 75 år!

Emnet for "Route Irish" er Irak-krigen. Det er en politisk thriller om krigens konsekvenser - hjemme og ude, for soldaterne, for civilbefolkningen, for samfundene. Som i andre af Ken Loachs film (med hans faste manuskriptforfatter Paul Laverty) er temaerne arbejdsløshed, social indignation, privatisering af samfundets fælles goder og hvad der deraf følger. "Route Irish" er ingen undtagelse.

Privatisering af krig
Det er da også for at komme ud af arbejdsløsheden, at to unge - lokket af gode lønninger hos et privat firma, der opererer i Irak, kommer til at deltage i krigen. For Irak-krigen er før, under og efter en del af den privatiseringsbølge, der hærger i samfundet generelt, altså også når der udkæmpes krige, og når rovet senere skal fordeles.

Militærentreprenører kan lokke med godt betalte jobs til folk, der nu er arbejdsløse hjemme, men som har været "dernede", og som har svært ved det almindelige civile liv i den britiske dagligdag.

Hovedpersonen Fergus har en livslang og meget tæt ven, Frankie. De drømmer om at opleve verden sammen. De kunne rejse rundt, hvis de havde råd. Men arbejde har de ikke. Fergus overtaler Frankie til at tage til Irak på en kontrakt med et privat firma. Med 10.000 pund som månedsløn fristes han og siger ja. Frankies job bliver på "Route Irish", som er strækningen mellem lufthavnen i Bagdad og The Green Zone, som regnes for det farligste sted.

Vennens død
Frankie dør under arbejdet og begraves i Liverpool. Det er den scene, der er filmens start. Fergus var på orlov, da tragedien med vennen skete. Fergus føler sig skyldig. Han fornemmer noget mystisk omkring vennens død.

Opklaringsarbejdet, Fergus´ egen efterforskningsarbejde, er filmens omdrejningspunkt og konspirationsplot. Fergus inddrager tidligere kollegaer, en irakisk musiker fra et lokalt sted hjemme, og så går han for alvor i gang, hvor vennens kone, Rachel, også inddrages.

Forholdet mellem dem er kompliceret og er en slags "trekant". Rachel har sikkert altid været jaloux på Fergus og Frankies tætte venskab og er interesseret i at kende mere til den del af sin afdøde mands liv. Det fik hun ikke, da han levede. Og Fergus kan holde fast i sin ven gennem et forhold til dennes kone.

Hævnen
Privatiseringen af krigen er også den virkelighed, Fergus oplever i jagten på sandhedens om vennens død. Her skildres konsekvenserne for de hjemvendte, også Fergus, som næppe har undgået krigens traumatiserende virkning. Han fortsætter nærmest krigen derhjemme med tortur og bilbomber i det dramatiske opklaringsarbejde og hævnen. Hævnen, der ikke bare gælder hovedpersonen i Frankies død, men også firmaledelsen, der i bogstavelig forstand springer i luften af en velanbragt bilbombe. Krigens metoder og konsekvenser følger med hjem til England.

Undervejs i denne jagt på sandheden omkring vennens død skildres krigens konsekvenser for civilbefolkningen på dramatisk vis. Den går ikke fri, og er krigens tusinder af ofre.

Filmen er anderledes end andre af Ken Loachs film, f.eks. hævnen som en drivkraft, som ellers ikke ses i hans film. Hævnens mørke sider, godt presset af systemet, kapitalen - får hovedpersonen, Fergus til selv at skubbe sig "ud over kanten". Hans plagede sjæl, hans traumer, driver ham derud.

Filmen er et drama, der ikke just får en til at synes hverken om krig eller kapitalisme. Krigens konsekvenser slipper man ikke for, heller ikke når man er vendt hjem, vendt tilbage. Og filmen viser, at krig ikke bare foregår mellem stater, men at private operatører er dybt involveret, når der er penge at hente. Også her er det profitten, der er drivkraften!

 

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 33

Intet pusterum til Lunde Larsen - For en skånsom og dedikeret hav- og fiskeripolitik

Den nyeste tumult i regeringen, efter at Karen Ellemann har måttet overtage fiskerimisteriet, og udenrigsministeriet fiskeristyrelsen, fra Esben Lunde Larsen, er udtryk for en virkelig skandale. Siden det i dølgsmål lykkedes den daværende VK-regering at privatisere den danske fiskebestand i 2007, har en systematisk privatisering af havet været på dagsordenen. Men privateje og profit er i direkte konflikt med den mest effektive og omsorgsfulde håndtering af vores fælles hav. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.