RELATEREDE ARTIKLER

Hjælp vores kammerater i den værste flygtningekrise i nyere tid Baba Jan for Højesteret Alternative nyheder fra Indien og Kashmir Kammerat Ruben er død Smædekampagne mod Baba Jan og hans parti Med rigsretsdommen mod Park Geun-hye har ”stearinlys”-bevægelsen vundet en vigtig sejr Verdens største generalstrejke Baba Jan og hans kammerater dømt til 40 år i fængsel Filippinernes nye stærke mand Fanget i Kinas klapjagt på faglige aktivister Nationalisme og krigsmageri vandt valget Fra lokomotiv til bremsevogn "Jeg er marxist" Anti-terrordomstolene terroriserer arbejdere, fagforeningsledere og aktivister i sociale bevægelser Støt Hong Kong-borgernes kamp for frie valg Hvorfor regeringen ikke stopper højrefløjens sabotage Hayian-Yolanda: Klimaets budbringer 40.000 demonstrerer mod atomkraft i Tokyo Modstanden på Taksim Optøjer og politivold i Tyrkiet Støt asiatiske kammeraters regionale samarbejde En højreorienteret sejr Sabelraslen eller trussel mod mange millioner? Den tabte krig Det 21. århundredes socialisme i Pakistan? Stop de territoriale konflikters onde cirkel Høj bølgegang i den indonesiske arbejderbevægelse Baba Jan løsladt Arbejderkampe angriber elitens magt Terroranklage mod aktivister Den filippinske stat i stormens øje Fjerde Internationale går stærkt frem i Asien Update: Socialister frigivet Et år efter katastrofen på Fukushima atomkraftværket International aktionsdag mod atomkraft Hvilke nye vinde blæser i Burma? Sociale bevægelser i Mindanao har brug for hjælp efter stormen Venstrefløjen og de sociale bevægelser kæmper i Bangladesh Et slag mod Pakistans fagbevægelse Brutal undertrykkelse i det nordlige Pakistan Appel om solidaritet med malaysiske socialister Hævnfølelsen stopper ikke med Osamas død Økonomisk solidaritet med ofrene og de evakuerede fra jordskælvet, tsunamien og atomkatastrofen i Japan Katastrofen i Japan og dens konsekvenser Erfaringer fra Labour Party Pakistan Ikke med godgørenhed alene Stræben efter sindsro i en krigshærget region Den internationale situation sommeren 2010 Det ødelagte Pakistan venter på hjælp Hjælp "Labour Relief Campaign" med at hjælpe folk i Pakistan Ny fase i klassekampen Alcatel på oprørt hav Militære operationer styrker fundamentalisterne Fra valgfiasko til eskalerende krig Bryd tavsheden om krigen Militæret holder hånden over Taliban Socialistisk revolution, kapitalistisk genopretning Støt kampen mod Taleban og det pakistanske militær Den religiøse fundamentalisme, militæret – og befolkningen De første ni måneder med Pakistan Peoples Party Indiens ledere bør søge i egen baghave Den nye kinesiske kapitalisme Den gode krigs blændværk Afvis imperialistisk indgriben i Georgien! En besejret diktator ... jamen, der er jo ingen tsunamier hos os Den værste atomkraft-ulykke i 25 år

TILMELD SI NYHEDSBREV

læs mere om: Asien | Atomkraft

22.08.11 | Danielle Sabai

Tip en ven      |    Print  

Indien: Jaitapur: en ny nuklear tåbelighed

Katastrofen i Fukushima har sat fokus på det faktum, at usikkerhed er indbygget i atomkraft energi. Det er ganske simpelt ikke muligt at tage højde for alle tekniske eller menneskelige fejl eller naturens reaktioner.

Denne katastrofe, af en størrelsesorden, der er ikke er set lignende siden Chernobyl, og med konsekvenser, man stadig ikke kender omfanget af, har genåbnet debatten i Indien om sikkerhedsproblemer ved civil atomkraft og om den indiske politik for udbygning af atomkraft.

I 2010 udgjorde andelen af atomkraft kun 4.780 megawatt (MW) eller 4,2 procent af landets energiforbrug. Den indiske regering har planer om at øge denne kapacitet fem gange i løbet af de næste 10 år. De værker, der er på vej skulle kun øge kapaciteten med 3,900 MW, men det fastsatte mål er at bygge nye reaktorer, der vil ende op med en kapacitet på 63.000 MW i 2032. Det svarer til investeringer for 750 milliarder kroner og 25 procent af landets energi.

Afsløringen af, at industrien i jagten på profit sjusker med sikkerheden, viser også, at det er umuligt at sikre et tilfredsstillende sikkerhedsniveau for atomkraftværker. Indien har ikke nogen uafhængig sikkerhedsmyndighed. Kommissionen for Regulering af Atomenergi, der har ansvaret for disse spørgsmål, deler personale med og leverer fondsmidler til de organisationer, den forventes at kontrollere.

Alligevel er nye syv kraftværker under opførelse, og der er mindst 36 nye på tegnebrættet eller i planlægningsfasen. Regeringen har underskrevet en aftale med det franske firma AREVA om at bygge seks reaktorer af EPR-typen med en total effekt på 3,600 MW i Jaitapur, en kystby i delstaten Maharashtra. Det ender med, at Jaitapur komme til at huse verdens største atomkraftkompleks.

Jaitapur-regionen er berømt for sin store biodiversitet. Den huser tusindvis af dyre- og plantearter, hvoraf nogle er truet af udryddelse. Etableringen af atomkraftanlægget er en trussel mod hele dette økosystem. Indbyggerne i regionen, hvoraf nogen er blevet eksproprieret, har reageret voldsomt mod dette projekt, der truer både miljøet og deres levevis.

Den indiske regering har reageret på modstanden med den største foragt. Demonstrationer er blevet groft undertrykt, og en demonstrant er blevet dræbt. Jaitapur illustrerer atomkraftlobyens eller "nukleokraternes" blindhed. Indtil i dag er ingen af EPR-reaktorene blevet afprøvet. Bortset fra prototypen i Flamaville er der ved at blive bygget en i Finland, og to er på et mere indledende stadie i Kina. Det finske projekt er nu to år forsinket. Det skulle have kostet 3 mia. euro, men prisen er nu løbet op i mellem 5 og 7 mia. Det er en økonomisk afgrund, som de franske skatteborgere skal dække.

Hvis vi sammenholder med katastrofen i Fukushima, er valget af Jaitapur en fejltagelse. Med sin placering på kysten er stedet ikke beskyttet mod indstrømmende havvand eller en tsunami, og Jaitapur er allerede blevet ramt af et jordskælv. Og Indien er ikke Japan. Der eksisterer ikke nogen evakueringsplan i tilfælde af ulykker i et kraftværk. Hvad ville der ske, hvis en atomkraftkatastrofe ramte landet?

Sammenslutningen for Atomnedrustning og Fred (CDNP), der omfatter 200 indiske foreninger, kræver et stop for Indiens civile atomkraftaktiviteter, og en analyse af de værker, der er i gang. Greenpeace India har startet en online-underskriftskampagne, hvor de forsøger at få 100.000 underskrifter mod bygningen af de seks reaktorer i Jaitapur.

Efter katastrofen i Fukushima er modstanden øget. Det er vigtigt at støtte mobiliseringen mod den svimlende udbygning af atomkraften, som den indiske regering ser for sig. Vi risikerer at opleve en ny katastrofe, som man kan forestille sig bliver endnu mere ødelæggende og koste mange flere menneskeliv. Det vil være fuldstændig utåleligt. Der må gøres alt, hvad der er muligt, for at standse denne nye atomare galskab.

Underskriftindsamling mod etableringen af atomkraftprojektet i Jaitapur: http://www.greenpeace.org.

Danielle Sabai er medlem af NPA og Fjerde Internationale. Hun er korrespondent for International Viewpoint i Asien. Oversat fra engelsk af Martin Mørch.

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 33

Intet pusterum til Lunde Larsen - For en skånsom og dedikeret hav- og fiskeripolitik

Den nyeste tumult i regeringen, efter at Karen Ellemann har måttet overtage fiskerimisteriet, og udenrigsministeriet fiskeristyrelsen, fra Esben Lunde Larsen, er udtryk for en virkelig skandale. Siden det i dølgsmål lykkedes den daværende VK-regering at privatisere den danske fiskebestand i 2007, har en systematisk privatisering af havet været på dagsordenen. Men privateje og profit er i direkte konflikt med den mest effektive og omsorgsfulde håndtering af vores fælles hav. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.