RELATEREDE ARTIKLER

Hjælp vores kammerater i den værste flygtningekrise i nyere tid Baba Jan for Højesteret Alternative nyheder fra Indien og Kashmir Kammerat Ruben er død Smædekampagne mod Baba Jan og hans parti Med rigsretsdommen mod Park Geun-hye har ”stearinlys”-bevægelsen vundet en vigtig sejr Verdens største generalstrejke Baba Jan og hans kammerater dømt til 40 år i fængsel Filippinernes nye stærke mand Fanget i Kinas klapjagt på faglige aktivister Nationalisme og krigsmageri vandt valget Fra lokomotiv til bremsevogn "Jeg er marxist" Anti-terrordomstolene terroriserer arbejdere, fagforeningsledere og aktivister i sociale bevægelser Støt Hong Kong-borgernes kamp for frie valg Hvorfor regeringen ikke stopper højrefløjens sabotage Hayian-Yolanda: Klimaets budbringer 40.000 demonstrerer mod atomkraft i Tokyo Modstanden på Taksim Optøjer og politivold i Tyrkiet Støt asiatiske kammeraters regionale samarbejde En højreorienteret sejr Sabelraslen eller trussel mod mange millioner? Den tabte krig Det 21. århundredes socialisme i Pakistan? Stop de territoriale konflikters onde cirkel Høj bølgegang i den indonesiske arbejderbevægelse Baba Jan løsladt Arbejderkampe angriber elitens magt Terroranklage mod aktivister Den filippinske stat i stormens øje Fjerde Internationale går stærkt frem i Asien Update: Socialister frigivet Et år efter katastrofen på Fukushima atomkraftværket International aktionsdag mod atomkraft Hvilke nye vinde blæser i Burma? Sociale bevægelser i Mindanao har brug for hjælp efter stormen Venstrefløjen og de sociale bevægelser kæmper i Bangladesh Et slag mod Pakistans fagbevægelse Jaitapur: en ny nuklear tåbelighed Appel om solidaritet med malaysiske socialister Hævnfølelsen stopper ikke med Osamas død Økonomisk solidaritet med ofrene og de evakuerede fra jordskælvet, tsunamien og atomkatastrofen i Japan Katastrofen i Japan og dens konsekvenser Erfaringer fra Labour Party Pakistan Ikke med godgørenhed alene Stræben efter sindsro i en krigshærget region Den internationale situation sommeren 2010 Det ødelagte Pakistan venter på hjælp Hjælp "Labour Relief Campaign" med at hjælpe folk i Pakistan Ny fase i klassekampen Alcatel på oprørt hav Militære operationer styrker fundamentalisterne Fra valgfiasko til eskalerende krig Bryd tavsheden om krigen Militæret holder hånden over Taliban Socialistisk revolution, kapitalistisk genopretning Støt kampen mod Taleban og det pakistanske militær Den religiøse fundamentalisme, militæret – og befolkningen De første ni måneder med Pakistan Peoples Party Indiens ledere bør søge i egen baghave Den nye kinesiske kapitalisme Den gode krigs blændværk Afvis imperialistisk indgriben i Georgien! En besejret diktator

TILMELD SI NYHEDSBREV

læs mere om: Asien

26.09.11 | Pierre Rousset

Tip en ven      |    Print  

Løslad Baba Jan: Brutal undertrykkelse i det nordlige Pakistan

Støt solidaritetskampagnen til forsvar for Baba Jan, leder af Pakistans Arbejderparti LPP, og andre fængslede i regionen Gilgit Baltistan i det nordlige Pakistan. Baba Jan er, ifølge oplysninger fra LPP, blevet udsat for tortur i to dage af sikkerhedstjenesten.

I over en måned har progressive aktivister været udsat for voldelig undertrykkelse i Gilgit Baltistan, (tidligere ”de nordlige territorier”) ved Himalya. Den 11. august 2011 skød politiet med skarpt mod folk, som krævede udbetaling af erstatninger efter de store ødelæggelser, jordskredet i Hunzadalen den 4. juli 2010 forårsagede. Dette jordskred medførte meget store oversvømmelser og dannelsen af en stor sø, som ødelagde mange bebyggelser og en transportrute, som er vital for den lokale handel med Kina. Beboerne anklager myndighederne for at have ladt dem i stikken og for at have stukket erstatningerne til 25 af de 457 berørte familier i egne lommer.

Beboerne demonstrerede den 11. august i anledning af provinsministerens besøg. Politiet dræbte koldblodigt Afzal Baig (22), derefter hans far, Sher Ullah Baig (50), som forsøgte at beskytte ham. I reaktion herpå gik folk fra Aliabad og andre landsbyer i Hunzadalen på gaden og kom i kamp med politiet. De satte ild til en politistation og til distriktsguvernørens kontor. I fire dage overtog folk kontrollen med byen.

For at berolige folk påstod myndighederne, i strid med sandheden, at der var indledt en sag mod de politikfolk, som var ansvarlige for drabene, og at de efterladte familier ville få en økonomisk erstatning. De benyttede sig af dette til at forberede et raid mod progressive kræfter for at få mørkelagt begivenhederne den 11. august. Således blev 36 personer en uge senere, den 19. august, hentet af politiet (heraf ti medlemmer af LPP, hvoraf seks fortsat er tilbageholdt). En ny arrestationsbølge startede den 16. september, hvor yderligere 33 personer blev hentet.

Seks medlemmer af LPP blev i første omgang sat i fængsel. Baba Jan, medlem af LPPs landsledelse og leder af Progressiv Ungdomsfront (PYF), var dybt involveret i de folkelige mobiliseringer. Det lykkedes ham at undslippe arrestation den 19. august, fordi PYF forsvarede sig mod politiets angreb. Men han var fortsat eftersøgt og i risiko for at blive vilkårligt henrettet (”forsvundet”), hvis han blev fanget – et offer for ”retsløs henrettelse”. Området Gilgit-Baltistan er desværre kendt for, at myndighederne krænker menneskerettighederne. Baba Jan besluttede på denne baggrund af overgive sig til myndighederne efter en måned under jorden, men ikke uden først at holde en pressekonference, så ingen kunne være i tvivl om, hvad der måtte ske med ham.

Ikke desto mindre blev Baba Jan, ifølge oplysninger fra LPP, fjernet fra sin celle af pakistanske sikkerhedsfolk (ISI) og derefter tortureret i to dage: bundet op i et reb blev han slået voldsomt for at have kæmpet til forsvar for de folk, der var offer for klimaforandringer! ISI ville have ham til at ”tilstå”, at han var ansvarlig for at sætte ild til provinsguvernørens kontor – til hvilket han svarede, at han først var ankommet til stedet senere.

Når Baba Jan bliver udsat for overgreb, er det fordi han spillede en meget aktiv rolle, sammen med LPP og PYF, i at gøre skandalen den 4. juli 2010 og de efterfølgende hændelser kendt i Pakistan. Ikke mindst takket være deres aktiviteter, med pressekonferencer i Lahore, Karachi og Islamabad, blev denne sag forsidehistorier i de nationale medier.

LPP har startet en solidaritetskampagne for løsladelse af Baba Jan og de andre fanger, og til forsvar for alle ofre for undertrykkelsen. Kampagnen kræver, at de falske anklager mod demonstranterne droppes, og at der udbetales en reel erstatning til de folk, der blev ramt af jordskredet den 4. juli 2010. Denne kampagne vil blive gennemført i såvel Pakistan som internationalt.

19. september 2011. Pierre Rousset er medlem af det Nye Antikapitalistiske Parti i Frankrig og af Fjerde Internationales ledelse. Han er særligt involveret i solidaritetsarbejde med Asien.

Protestbreve kan sendes til Pakistans ambassadør i Danmark, Fauzia Abbas:
parepcopenhagen@pakistanembassy.dk

Kopi og solidaritetshilsener kan sendes til LPP: labour_party@yahoo.com
 

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 33

Intet pusterum til Lunde Larsen - For en skånsom og dedikeret hav- og fiskeripolitik

Den nyeste tumult i regeringen, efter at Karen Ellemann har måttet overtage fiskerimisteriet, og udenrigsministeriet fiskeristyrelsen, fra Esben Lunde Larsen, er udtryk for en virkelig skandale. Siden det i dølgsmål lykkedes den daværende VK-regering at privatisere den danske fiskebestand i 2007, har en systematisk privatisering af havet været på dagsordenen. Men privateje og profit er i direkte konflikt med den mest effektive og omsorgsfulde håndtering af vores fælles hav. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.