RELATEREDE ARTIKLER

Natur på kunstudstilling Verdens udstødte Oktober-revolutionen i tale og på skrift De røde Flertal – håb, sejre og nederlag Magtens kontinuitet "Dansk landbrug er fanget i en dødsspiral." Slaveriets lange tråd Af en krigsførende martyrs liv Når de nyser i Wall Street Trotskij på banen Portræt af et religiøst uhyre Draget i krig Politiske erindringer fra Vestkysten Det øko-socialistiske alternativ og vejen dertil Forfaldne lån Israelsk apartheid Nye bøger fra forlaget Solidaritet Ligestilling eller frigørelse Hvordan ville en virkelig materialistisk læsning af Game of Thrones se ud? 1948 – et dramatisk år Marxismen, fremskridtet og Auschwitz Det antimuslimske univers på tryk Stærk bog om klimakrisens revolutionære potentiale Nyfundne dokumenter bekræfter stalinismens blodige rolle under den spanske borgerkrig Da Sexpol kom til Danmark Ukraine i fokus Forbrydelse betaler sig Det spøgte overalt Den europæiske højrefløjs fremmarch Karl Marx vender tilbage Kamppladser Vores Cuba Marxisten Bregengaard, kristendommen og demokratiet Krigsmodstanden, der ikke lod sig stoppe Palæstinensisk ikon Darwinistisk marxisme og kristendom Da verden gik amok En Fortælling om Skabelsen, Historien og Skæbnen Frida kan stadig nås The Spirit of '45 Slutspillet Anarkismen under behandling Derfor har Marx ret Recepten til S og SF Marx må ind på uddannelserne! Skarp pen fra Trotskij kan stadig inspirere Modstandens bog Det danske klassesamfund Linjen i den antifascistiske kamp I atomkrigens slagskygge Barbariets yderste kant Krisen og den udeblevne systemkritik PETs udsigt fra Karmeliterklosteret De gemte børn Ny Marx-biografi falder på et tørt sted Algeriets venner Jagten på den historiske Lenin Bombemordet i Søllerødgade Mordet på Trotskij som historisk roman Chavs – the Demonization of the Working Class Venstrefløjens nye partier Fascismens Italien Vi tog skraldet Troen på markedet Krigen følger med hjem Krigskib for pilgrimme Oprør nu og her! Velstandssamfundet Refleksioner over skabelsen af politiske problematiseringer og løsninger Min broders vogter Den venezuelanske revolution En klassiker om Rosa The Trotsky Fagbevægelsen må rejse krav om fyringspulje og offentlig, deltagerstyret produktion Demokrati andet end et kryds Fra revolutionær socialist til reaktionær fremmedhader Gør SAP til sympatisør af Blekingegadebanden Blandt nynazister i den jyske hovedstad Frihed næste gang Trotskij for begyndere Min ven Stieg Larsson ”Umyndiggørelse” af pædagoger (og mange andre) Avatar findes i virkeligheden De overvågede tager ordet PET-bog med pletter Drengerøvsroman uden hemmeligheder Antikapitalistisk galgenhumor fra Island Dansk integrationspolitik – en ”megasucces”? Kampen om Ungdomshuset – studier i et oprør En grotesk provinshistorie Arabiske seksualiteter Populær kapitalismekritik på godt og ondt Et liv i revolutionens tjeneste

TILMELD SI NYHEDSBREV

læs mere om: Anmeldelse

30.11.11 | Svend Vestergaard Jensen

Tip en ven      |    Print  

Håndbog: 198 opskrifter på modstand

Denne bog blev i mange år distribueret fra hånd til hånd som fotokopi rundt om i verdens brændpunkter, blandt andet i den arabiske region, hvor den er blevet udnævnt som skriftet, der startede bølgen af oprør.

Det vil dog nok være en overdrivelse at tillægge Gene Sharps bog "Fra diktatur til demokrati - en håndbog i folkelig frigørelse", så stor betydning, trods dette skrifts absolutte kvaliteter. Årsagerne til de arabiske revolter er andre så som sociale forhold og fattigdom, og her støder de kæmpende mod de diktaturer, som har andre interesser at forsvare.

I bogen argumenterer Gene Sharp for, at ikke-voldelig modstand er den mest effektive måde at bringe diktaturer til fald og undertrykkelse til ophør. Og han kommer med mange konkrete bud på, hvordan og hvornår man skal slå til.

A-historisk kommunisme-begreb
Gene Sharp er født i 1928 og er professor emeritus i statskundskab ved University of Massachusetts Dartmouth og forfatter til flere skrifter. Han er grundlægger af Albert Einstein Institution i Boston, som teoretisk arbejder med ikke-voldelig modstand.

Bogens tekst er et resultat af over 40 års studier af ikke-voldelig modstand, diktaturer af forskellig slags, modstandsbevægelser, regeringssystemer, revolutioner og politiske teorier og mange andre emner. Teksten er en samling af alt dette, og er en analyse af mere generel karakter, hvorfor folk forskellige steder i verden kan bruge den.

Forfatterens fokus er demokrati og ikke det givne demokratis økonomiske basis. Heller ikke dets historiske og internationale sammenhæng. I Mellemøsten er det jo interessant, hvilken rolle imperialismen har spillet i etablering af statsformer de sidste 100 år, men det er ikke noget, Gene Sharp forholder sig til.

Ligesom han blot ukritisk bruge begrebet "kommunistisk" uden at se dette i en historisk sammenhæng. Dog med undtagelse af forordet, hvor stalinisme-begrebet bruges, og han stiller spørgsmålet: "Disse systemers terror forekommer mig at stå i en særlig skærende kontrast til dette faktum, at diktaturet her angiveligt var blevet indført for at afskaffe undertrykkelse og udbytning".

Almen anvendelig
Men når dette er sagt, er bogen en absolut brugbar håndbog for aktivister, demokratiske kræfter, som forfatteren omtaler dem rundt om i verden. Et diktatur kan eksistere mange steder, og opskrifter til at bekæmpe det kan anvendes mange steder, også i de lande, der normalt omtales som demokratiske.

Demokrati findes ikke overalt i samfundet, men oftest i form af et parlamentarisk demokrati med stemmeret for folk over en vis alder. Men hvad med "civilsamfundet", som Gene Sharp også har opskrifter til. Metoderne kan anvendes mange steder. Og Sharps demokratibegreb ses i bogen som bredere end parlamentarisk repræsentation. Han lægger vægt på befolkningens uafhængige selvorganisering.

Gene Sharp starter med kampen for demokratiet, og det er målet. Men han antyder også, at når det er etableret, må der en hård og langvarig indsats til for at skabe mere rimelige sociale, økonomiske og politiske forhold og for at udrydde andre former for uretfærdighed og undertrykkelse.

Her kan jo tilføjes med lidt god vilje, at revolutionen må gennem en uafbrudt proces, en permanent revolution.

Politisk ulydighed
Et centralt begreb hos Sharp er politisk ulydighed. Dette begreb har for ham intet at gøre med pacifistisk passivitet, men ses som det mest effektive middel i kampen mod diktaturer, den mest effektive form for modstand. Sharp fraråder på det skarpeste, at man forhandler med et givent diktatur.

Her kommer han også ind på, hvad en voldelig modstandsstrategi gør ved oprørerne i forhold til umådelige menneskelige og sociale omkostninger. Hans politiske ulydighed er modsætning til folks lydighed for regimet, af befolkningens underkastelse. Målet opnås, skriver Sharp, gennem den nødvendige udvikling af en overordnet frigørelsesstrategi. Ikke mindst når man er oppe mod et diktatur.

Til sidst opremser Gene Sharp en liste over, hvad han kalder "ikkevoldelige aktionsmetoder". En ganske imponerende liste - 198 i alt. Bogen er, som undertitlen siger, en håndbog i folkelig frigørelse - og det må den siges at leve op til.

Gene Sharp: Fra diktatur til demokrati. En håndbog i folkelig frigørelse. Oversat af Jesper Jordan
139 sider. 199,- kr.

 

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 33

Intet pusterum til Lunde Larsen - For en skånsom og dedikeret hav- og fiskeripolitik

Den nyeste tumult i regeringen, efter at Karen Ellemann har måttet overtage fiskerimisteriet, og udenrigsministeriet fiskeristyrelsen, fra Esben Lunde Larsen, er udtryk for en virkelig skandale. Siden det i dølgsmål lykkedes den daværende VK-regering at privatisere den danske fiskebestand i 2007, har en systematisk privatisering af havet været på dagsordenen. Men privateje og profit er i direkte konflikt med den mest effektive og omsorgsfulde håndtering af vores fælles hav. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.