RELATEREDE ARTIKLER

Hjælp vores kammerater i den værste flygtningekrise i nyere tid Baba Jan for Højesteret Alternative nyheder fra Indien og Kashmir Kammerat Ruben er død Smædekampagne mod Baba Jan og hans parti Med rigsretsdommen mod Park Geun-hye har ”stearinlys”-bevægelsen vundet en vigtig sejr Verdens største generalstrejke Baba Jan og hans kammerater dømt til 40 år i fængsel Filippinernes nye stærke mand Fanget i Kinas klapjagt på faglige aktivister Nationalisme og krigsmageri vandt valget Fra lokomotiv til bremsevogn "Jeg er marxist" Anti-terrordomstolene terroriserer arbejdere, fagforeningsledere og aktivister i sociale bevægelser Støt Hong Kong-borgernes kamp for frie valg Hvorfor regeringen ikke stopper højrefløjens sabotage Hayian-Yolanda: Klimaets budbringer 40.000 demonstrerer mod atomkraft i Tokyo Modstanden på Taksim Optøjer og politivold i Tyrkiet Støt asiatiske kammeraters regionale samarbejde En højreorienteret sejr Sabelraslen eller trussel mod mange millioner? Den tabte krig Det 21. århundredes socialisme i Pakistan? Stop de territoriale konflikters onde cirkel Høj bølgegang i den indonesiske arbejderbevægelse Baba Jan løsladt Arbejderkampe angriber elitens magt Terroranklage mod aktivister Den filippinske stat i stormens øje Fjerde Internationale går stærkt frem i Asien Update: Socialister frigivet International aktionsdag mod atomkraft Hvilke nye vinde blæser i Burma? Sociale bevægelser i Mindanao har brug for hjælp efter stormen Venstrefløjen og de sociale bevægelser kæmper i Bangladesh Et slag mod Pakistans fagbevægelse Brutal undertrykkelse i det nordlige Pakistan Jaitapur: en ny nuklear tåbelighed Appel om solidaritet med malaysiske socialister Hævnfølelsen stopper ikke med Osamas død Økonomisk solidaritet med ofrene og de evakuerede fra jordskælvet, tsunamien og atomkatastrofen i Japan Katastrofen i Japan og dens konsekvenser Erfaringer fra Labour Party Pakistan Ikke med godgørenhed alene Stræben efter sindsro i en krigshærget region Den internationale situation sommeren 2010 Det ødelagte Pakistan venter på hjælp Hjælp "Labour Relief Campaign" med at hjælpe folk i Pakistan Ny fase i klassekampen Alcatel på oprørt hav Militære operationer styrker fundamentalisterne Fra valgfiasko til eskalerende krig Bryd tavsheden om krigen Militæret holder hånden over Taliban Socialistisk revolution, kapitalistisk genopretning Støt kampen mod Taleban og det pakistanske militær Den religiøse fundamentalisme, militæret – og befolkningen De første ni måneder med Pakistan Peoples Party Indiens ledere bør søge i egen baghave Den nye kinesiske kapitalisme Den gode krigs blændværk Afvis imperialistisk indgriben i Georgien! En besejret diktator ... jamen, der er jo ingen tsunamier hos os Den værste atomkraft-ulykke i 25 år

TILMELD SI NYHEDSBREV

læs mere om: Asien | Atomkraft

09.03.12 | Kenji Kunitomi

Tip en ven      |    Print  

Japan: Et år efter katastrofen på Fukushima atomkraftværket

Der er nu gået et år siden den kolossale jordskælvs- og tsunamikatastrofe, der på det voldsomste angreb og ødelagde byer og landsbyer i den nordøstlige del af Japans kystområde. Næsten 20.000 mennesker blev dræbt eller forsvandt, 341.000 er blevet evakuerede og mange mennesker lever i områder, som er præget af, at befolkningen har mistet det fundamentale grundlag for deres daglige eksistens, så som huse, offentlige transportmidler, sundhedsvæsnet, jobs og deres lokale samfund.

Desuden har det forfærdelige atomkraftuheld på Fukushima Dai-ichi (nr.1) medført en løbende forværring af den ødelæggende situation for befolkningen i Fukushima distriktet. Antallet af evakuerede fra byer og landsbyer nær Fukushima Dai-ichi atomkraftværket har rundet de 100.000. De vil ikke være i stand til at vende tilbage til deres hjembyer i adskillige tiår, ja faktisk i en ubegrænset periode fremover, på grund af den radioaktive forurening af jorden, floderne, havet og luften.

Fukushima-atomkatastrofen er på ingen måde afsluttet. Det radioaktive nedfald, som eksplosionen af atomkraftværket forårsagede, spreder løbende radioaktive materialer til det omgivende område, som vil have fatale følger, specielt for gravide kvinders og børns helbred.

Alligevel erklærede premierminister Yoshihiko Noda fra Japans Demokratiske Parti (JDP) i december sidste år, at den ”den kolde nedlukning af de smeltede reaktorer på Fukushima Dai-ichiværket” var gennemført. Imidlertid frygter mange eksperter, at regeringen erklærede ”sikkerhed” udelukkende for at imødegå den voksende vrede i befolkningen over uheldet på atomkraftværket, på en sådan måde at det kan aflede bevidstheden om de stadige trusler mod reaktorens sikkerhed.

I øjeblikket er 52 ud af i alt 54 reaktorer i hele Japan blevet stoppet hovedsageligt på grund af regelmæssige vedligeholdelses- og sikkerhedskontroller af reaktorerne. De resterende 2 reaktorer vil også ophøre med at arbejde ved afslutningen af april i år. For at komme ud over denne situation, fører regeringen og borgerskabet desperat en kampagne gående på truslen om ”mangel på elektricitet”, samtidigt med at de spiller på en folkelig bekymring for, at dette ville kunne virke skadeligt på den økonomiske genopbygning og forværre arbejdsløsheden osv.

For at sikre atomindustriens overlevelse, er JDP-regeringen og kapitalisterne meget forhippede på at få genoptaget aktiveringen af mange reaktorer og at få atomkraftværkerne erklæret for ”sikre” via ”undersøgelser”, der gennemføres af ”specialist”-komiteer, som de selv kontrollerer. Under stærkt pres fra industrier, der er underleverandører til atomindustrien, har regeringen også lovet at fortsætte sin eksportpolitik inden for atomområdet.

Kort tid efter Fukushima katastrofen blev det japanske folk opmærksom på løgnene i ”sikker og ren”-kampagnen for atomkraften. Unge mennesker og mødre, som aldrig tidligere før ulykken havde deltaget i demonstrationer er, som gennem en sneboldeffekt, blevet mere og mere mobiliserede.

De, som for første gang er blevet mobiliserede i sociale aktiviteter har fået en stærk oplevelse af, at ”vi bliver ført bag lyset af de almindelige medier” og slutter sig til demonstrationer via nye sociale netværk som Twitter eller Facebook. Specielt teltet med overskriften ”Kvinder fra Fukushima mod atomkraft” tiltrak folk i teltlejraktionen mod akraft foran Ministeriet for Økonomi, Handel og Industri, der startede i september sidste år og varede i seks måneder. Dette anti-akraft-telt i regeringskvarteret i det centrale Tokyo, blev således et af symbolerne på folkets vrede mod regeringen og den herskende klasse. Disse nye fænomener skal ses i sammenhæng med ”Occupy Bevægelserne” overalt i verden i deres meget autonome form.

Demonstrationen mod akraftværker, som blev afholdt d. 11. september seks måneder efter katastrofen, mobiliserede 60.000 i Tokyo. Den 11. marts i år indkalder fagforenings- og fredsaktivister, borgergrupper, bonde- og fiskerorganisationer til en stor demonstration mod akraftværker. Kravene går på kompensation for alle berørte mennesker, på at lukke akraftværkerne osv. Tilsvarende vil der samme dag blive gennemført mange aktioner og demonstrationer over hele landet.

Vi har store forhåbninger til at den sociale bevægelse, der er opstået i solidaritet med ofrene for jordskævet, tsunamien og atomkatastrofen, hen ad vejen vil ændre de politiske styrkeforhold gennem udviklingen af bevægelser mod akraft.

Kenji Kunitomi er medlem af forretningsudvalget i det japanske Revolutionær Kommunisters Forbund, en organisation med status af permanent observatør i Fjerde Internationale.

Artiklen er oversat fra International Viewpoint af Peter Kragelund.

 

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 33

Intet pusterum til Lunde Larsen - For en skånsom og dedikeret hav- og fiskeripolitik

Den nyeste tumult i regeringen, efter at Karen Ellemann har måttet overtage fiskerimisteriet, og udenrigsministeriet fiskeristyrelsen, fra Esben Lunde Larsen, er udtryk for en virkelig skandale. Siden det i dølgsmål lykkedes den daværende VK-regering at privatisere den danske fiskebestand i 2007, har en systematisk privatisering af havet været på dagsordenen. Men privateje og profit er i direkte konflikt med den mest effektive og omsorgsfulde håndtering af vores fælles hav. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.