RELATEREDE ARTIKLER

"Utryghedsskabende"? SDs nye principprogram Post Danmark - resultatet af statslig misregimente Lille sejr midt i en humanitær katastrofe Regeringen blæser til vandkamp Den sidste olie (fra Nordsøen…) For de rige og formuende (2) ”New Public Management” – eller ”Regnedrengenes Amokløb” Sammenhold mod Uber For de rige og formuende DF´s vælgere er ordentlige mennesker! Fattigdomsgrænsen er kun toppen af isbjerget Hvem betaler, når Løkke ryster posen? Welcome to Denmark Finansloven er en tillidserklæring til regeringen De rige svin slap igen alt for let Dansk Folkeparti og den danske højrepopulisme Recepten til S og SF Winter is coming Nytårshilsen fra en anden planet Landsdækkende aktionsdag 2. oktober Optøjer afspejler sociale problemer Permanent ophold bliver nemmere Enhedslistens rolle under en S-R-SF-regering Slut med point på kærlighed SRSF-regeringen og klimaet En antibureaukratisk regering? S og SF på afveje i Fair Løsning 2020 Fagforeningsfolk vil stille krav til en rød regering Om SF's højredrejning og fremgang Fem års mobilisering baner vejen for ny regering Kommunale 3F’ere kræver rød regering Kampen for holdbare industriarbejdspladser Mail-gate: Næste offer bliver vel tyngdeloven Velkommen til veltilpassede udlændinge Profitstyringen af energiforsyningen skal stoppes I clinch med systemet Hvem skal betale? Etniske mindretal får pisk Vi holder sammen på Danmark S-SF og klimavisionerne Rejs krav om behovsstyret produktion Dyrere og dårligere post i vente Fattigdommen vokser Når Helle og Villy overtager krisen Socialdemokratiet – et sikkert kort? Øget ulighed blandt ældre Om at protestere Om at protestere Krystalnat og terror De rører på sig i Randers Aktion giver resultat Randers mod nedskæringer Fællesskaber på tværs Flere unge uden bolig Endnu et angreb på arbejderklassen Da Galgebakken sagde nej til huslejestigninger Fortsat stempling af boligområder Tvang som centralt element Flere fattige i ”ghettoerne” Fattigdom, der må være en grænse! Beboerne skal selv betale Ghettopolitik med racistiske undertoner Flere hjemløse Hvis arbejde er sundt – giv det til de syge Når to totter rockwool bliver til to fuldfede ænder Støtte til samtalekøkken, men ikke til energiforbedringer

TILMELD SI NYHEDSBREV

læs mere om: Socialt og Bolig | Dansk politik

28.04.12 | Svend Vestergaard Jensen

Tip en ven      |    Print  

Kontanthjælpsloft: Fortryder, men lægger linjen

Forslag om halvering af kontanthjælp til folk under 30 år kom i denne omgang ikke fra den borgerlige blok, men fra uventet kant, fra formanden for Dansk Socialrådgiverforening, Bettina Post. Hun fik hurtigt opbakning fra beskæftigelsesminister Mette Frederiksen fra socialdemokraterne.

Også SF begyndte at vakle. I hvert fald er partiet ikke afvisende overfor forslaget ifølge politisk ordfører Jesper Petersen. Enhedslisten er helt modstander af forslaget, og ønsker at forhøje de sociale ydelser.

Imidlertid har socialrådgivernes forkvinde trukket i land. Efter heftig debat – ikke mindst blandt andre ledelsesrepræsentanter i fagforeningen, fik Bettina Post på andre tanker. Hendes forslag var, at hvis ydelsen til unge under 30 år sættes ned til SU-niveau – 5.662 kr. før skat er det i orden. Forslaget skal ses i forbindelse med en reform af kontanthjælpen.

Det bekymrende er ikke, at Bettina Post foreslog det og senere fortrød, men at regeringspartierne straks syntes om ideen. Lave ydelser til bestemte sociale lag og grupper som motivation til at søge arbejde eller uddannelse gav ikke resultater under VKO-regeringen. Dengang var det møntet på især etniske mindretal. ”Det økonomiske incitament” er argumentet for det nye forslag.

Det skal også ses i en situation, hvor det nye Folketingsflertal har afskaffet fattigdomsydelserne. Derfor virker forslaget modsætningsfuldt.

Kontanthjælpen
Forslaget rettes især mod de cirka 6000 unge kontanthjælpsmodtagere i aldersgruppen 25-29-årige. Unge under 25 år får i dag en lavere ydelse. Forudsætningen for at få kontanthjælp er, at man står til rådighed for arbejdsmarkedet, hvis man søger hjælpen alene på grund af arbejdsløshed. Og de ledige modtagere skal tage imod et rimeligt tilbud om aktivering for at beholde retten til kontanthjælp. Man skal betale skat af kontanthjælpen. Og der kan ikke holdes ferie, hvis der modtages kontanthjælp. Satsen for kontanthjælp for personer over 25 år er 10.044 kr. om måneden. Hvis modtageren har forsørgerpligt er beløbet på 13,345 kr.

Reservearmeen
Sådanne lave ydelser som halvering af kontanthjælpen vil fungere som pres på lønninger og sociale forhold i øvrigt.

Arbejderbevægelse og arbejderpartiers opgaver burde i stedet være at tilkæmpe og forsvare ikke bare de beskæftigede lønarbejdere, men også dem der af forskellige årsager ikke har et arbejde. Ligesom udenlandsk arbejdskraft må sælges til priser bestemt af de overenskomster, fagforeninger i Danmark har lavet.

De der aktuelt er uden for arbejdsmarkedet, denne industrielle reservearme, for nu at bruge et begreb fra Karl Marx` analyser, virker som en lønregulator, der holder de beskæftigedes lønkrav og andre krav i tømme.

Jo flere der er udenfor lønarbejdet, men parate til at komme ind, jo mindre lønkrav og andre krav. Denne reservearmes tilstand påvirkes også af lag på lag, der er udenfor arbejdsmarkedet. Derfor kan et arbejderparti, der vil være det ikke kun af navn, men også af gavn, ikke foretrække de arbejdende frem for dem, der er udenfor arbejdssituationen – jævnfør diskussionen i SF op til deres landsmøde. Begges interesser må varetages. Ligesom arbejderklassen, arbejderbevægelsen må alliere sig med andre klasser og lag for at vinde disse for en politik i deres interesser.

Opgaven overfor unge kontanthjælpsmodtagere er at skabe jobs, praktikpladser, flere uddannelsespladser. Ikke at halvere deres kontanthjælp, ikke at bidrage til et yderligere pres på dem der er i arbejde. Derudover må unge, der har brug for det, have hjælp, vejledning og rådgivning ud fra de problemer, de måtte have af forskellig art.

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 33

Intet pusterum til Lunde Larsen - For en skånsom og dedikeret hav- og fiskeripolitik

Den nyeste tumult i regeringen, efter at Karen Ellemann har måttet overtage fiskerimisteriet, og udenrigsministeriet fiskeristyrelsen, fra Esben Lunde Larsen, er udtryk for en virkelig skandale. Siden det i dølgsmål lykkedes den daværende VK-regering at privatisere den danske fiskebestand i 2007, har en systematisk privatisering af havet været på dagsordenen. Men privateje og profit er i direkte konflikt med den mest effektive og omsorgsfulde håndtering af vores fælles hav. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.