RELATEREDE ARTIKLER

Natur på kunstudstilling Verdens udstødte Oktober-revolutionen i tale og på skrift De røde Flertal – håb, sejre og nederlag Magtens kontinuitet "Dansk landbrug er fanget i en dødsspiral." Slaveriets lange tråd Af en krigsførende martyrs liv Når de nyser i Wall Street Trotskij på banen Portræt af et religiøst uhyre Draget i krig Politiske erindringer fra Vestkysten Det øko-socialistiske alternativ og vejen dertil Forfaldne lån Israelsk apartheid Nye bøger fra forlaget Solidaritet Ligestilling eller frigørelse Hvordan ville en virkelig materialistisk læsning af Game of Thrones se ud? 1948 – et dramatisk år Marxismen, fremskridtet og Auschwitz Det antimuslimske univers på tryk Stærk bog om klimakrisens revolutionære potentiale Nyfundne dokumenter bekræfter stalinismens blodige rolle under den spanske borgerkrig Da Sexpol kom til Danmark Ukraine i fokus Forbrydelse betaler sig Det spøgte overalt Den europæiske højrefløjs fremmarch Karl Marx vender tilbage Kamppladser Vores Cuba Marxisten Bregengaard, kristendommen og demokratiet Krigsmodstanden, der ikke lod sig stoppe Palæstinensisk ikon Darwinistisk marxisme og kristendom Da verden gik amok En Fortælling om Skabelsen, Historien og Skæbnen Frida kan stadig nås The Spirit of '45 Slutspillet Anarkismen under behandling Derfor har Marx ret Recepten til S og SF Marx må ind på uddannelserne! Skarp pen fra Trotskij kan stadig inspirere Modstandens bog Det danske klassesamfund Linjen i den antifascistiske kamp I atomkrigens slagskygge Barbariets yderste kant Krisen og den udeblevne systemkritik PETs udsigt fra Karmeliterklosteret De gemte børn Ny Marx-biografi falder på et tørt sted Jagten på den historiske Lenin Bombemordet i Søllerødgade Mordet på Trotskij som historisk roman Chavs – the Demonization of the Working Class Venstrefløjens nye partier 198 opskrifter på modstand Fascismens Italien Vi tog skraldet Troen på markedet Krigen følger med hjem Krigskib for pilgrimme Oprør nu og her! Velstandssamfundet Refleksioner over skabelsen af politiske problematiseringer og løsninger Min broders vogter Den venezuelanske revolution En klassiker om Rosa The Trotsky Fagbevægelsen må rejse krav om fyringspulje og offentlig, deltagerstyret produktion Demokrati andet end et kryds Fra revolutionær socialist til reaktionær fremmedhader Gør SAP til sympatisør af Blekingegadebanden Blandt nynazister i den jyske hovedstad Frihed næste gang Trotskij for begyndere Min ven Stieg Larsson ”Umyndiggørelse” af pædagoger (og mange andre) Avatar findes i virkeligheden De overvågede tager ordet PET-bog med pletter Drengerøvsroman uden hemmeligheder Antikapitalistisk galgenhumor fra Island Dansk integrationspolitik – en ”megasucces”? Kampen om Ungdomshuset – studier i et oprør En grotesk provinshistorie Arabiske seksualiteter Populær kapitalismekritik på godt og ondt Et liv i revolutionens tjeneste

TILMELD SI NYHEDSBREV

læs mere om: Anmeldelse

05.06.12 | Åge Skovrind

Tip en ven      |    Print  

Ny bog: Algeriets venner

Til juli er det 50 år siden, Algeriet vandt sin selvstændighed efter otte års befrielseskamp. Derfor passer det fint, at der nu er kommet en lille bog om nogle af de folk i Skandinavien, som var aktive i solidaritetsarbejdet med den algeriske befrielsesbevægelse.

Uafhængigheden blev erklæret 5. juli 1962, få dage efter folkeafstemningen, hvor 99,7 procent af algerierne stemte for Evian-aftalerne, som var indgået mellem den daværende franske præsident Charles de Gaulle og den algeriske befrielsesfront. Men i den algeriske historieskrivning er datoen 1. november 1954 mindst lige så vigtig.

Denne dag startede den væbnede befrielseskamp under ledelse af FLN – Den Algeriske Befrielsesfront. Det var begyndelsen til otte års uhørt blodig og brutal krig, hvor franskmændene ødelagde 8.000 landsbyer, dræbte omkring en million algeriere, gennemførte systematisk tortur og samtidig havde mere end 500.000 franske soldater udstationeret.

I dag ville den slags uhyrligheder straks blive kendt verden over via internettet og andre medier, og solidaritetsgrupper ville skyde op overalt. Men dengang var det kun et lille mindretal i Frankrig og andre vestlige lande, som protesterede mod den franske undertrykkelse, og endnu færre gjorde noget aktivt for at oplyse om, hvad der foregik, eller at hjælpe algerierne i deres modstand.

Bogen Kampen om Algeriet fortæller historien om de få, der gjorde noget – i Danmark, Sverige og Norge. Tre af disse var Bente Hansen, Poul Møller og nordmanden Egil Hovdenak. De fortalte om deres bidrag til bogen på et møde den 31. maj. Her deltog også bogens forfatter Lars Borking, Algeriets ambassadør samt Mostafa Benyahia, formand for Dansk-Algerisk Venskabsforening, som har udgivet bogen.

Det er en interessant, informativ og velskrevet bog, Lars Borking har lavet. Han fletter på en flot måde de personlige beretninger sammen med en fortælling om, hvad der faktisk skete i Algeriet i løbet af de otte år - og lidt derefter. Han har opsøgt og talt med syv af de aktive fra dengang, fra alle tre lande, og støtter sig i øvrigt på de få skriftlige kilder, der findes om emnet. Særligt skal nævnes et universitetsspeciale fra Roskilde Universitet af Karen Steller Bjerregaard fra 2010.

Det lykkes på 78 sider at give et dækkende overblik over det solidaritetsarbejde, der fandt sted i de tre lande – det var som nævnt heller ikke voldsomt meget. Men i alle tre lande blev der dannet Algeriet-komiteer, som lavede oplysning og samlede ind til algeriske flygtninge. Senere hjalp man med støtte til opbygning af den nye selvstændige stat. Tilsyneladende orienterede den norske komite sig især mod arbejderbevægelsen, mens det i Sverige mere var i studentermiljøet, der skete noget. I Danmark eksisterede endda to komiteer. Der var den mere moderate Den Danske Algierkomite, med journalisten Jørgen E. Petersen – senere DR’s radiokorrespondent i Frankrig, som en ledende kraft. Og der var den militante gruppe omkring bladet Algier Frit (udkom nov. 1960-april 1961, senere Internationalt Perspektiv frem til marts 1962). Der fungerede dog et samarbejde mellem de to grupper.

En af grundene til det svage solidaritetsarbejdet var, at det de kommunistiske partier, som var langt den stærkeste kraft på venstrefløjen, ikke støttede FLN. Dette aspekt omtales dog ikke i bogen.

I Danmark var Poul Møller og hans trotskistiske venner engageret i en særlig form for solidaritetsarbejde. Ud over engagementet omkring bladet Algier Frit sendte den trotskistiske gruppe forskellige rør og fjedre til Marokko, hvor FLN havde en våbenfabrik. I mange lande var Fjerde Internationales grupper aktive i støtten til FLN, og Internationalens generalsekretær Michel Pablo, blev efter befrielsen rådgiver for Algeriets første præsident Ben Bella. De danske trotskisters arbejde udgør en central del af bogen (og bygger blandt andet på en artikel i Socialistisk Information).

Bogen er en letlæst fortælling om et vigtigt stykke solidaritetsarbejde, som kun de færreste kender til, men som var en forløber for de efterfølgende årtiers solidaritetsbevægelser med Vietnam, Latinamerika og andre kampe i den tredje verden.

 


Lars Borking: Kampen om Algeriet. Udgivet af Dansk-Algerisk Venskabsforening. 78 sider.150 kroner. Der er lavet en hjemmeside for bogen, hvor den kan bestilles.

 

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 33

Intet pusterum til Lunde Larsen - For en skånsom og dedikeret hav- og fiskeripolitik

Den nyeste tumult i regeringen, efter at Karen Ellemann har måttet overtage fiskerimisteriet, og udenrigsministeriet fiskeristyrelsen, fra Esben Lunde Larsen, er udtryk for en virkelig skandale. Siden det i dølgsmål lykkedes den daværende VK-regering at privatisere den danske fiskebestand i 2007, har en systematisk privatisering af havet været på dagsordenen. Men privateje og profit er i direkte konflikt med den mest effektive og omsorgsfulde håndtering af vores fælles hav. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.