RELATEREDE ARTIKLER

Den sidste skanse holdt heller ikke Hvem satte Trump i Det Hvide Hus? Kampen for et arbejderparti Standing Rock: Et slag er vundet, men krigen fortsætter Donald Trump, eliten og arbejderklassen Myten om den arbejderløse fremtid Nyliberalismens sorte hul 5000 mod CETA og TTIP Venstrefløjen og det “mindste onde” Nogle aspekter af USAs politik i dag Socialistisk samling i Philadelphia Den nye politiske unormalitet TTIP sætter løn- og arbejdsforhold under pres En politisk revolution på vej? Når neoliberalismen forgifter børn Bernie Sanders udfordrer Hilary Clinton Massakren i Charleston har racistiske rødder 15-dollarkampagne skal sætte liv i arbejderbevægelsen Stor sejr for homoseksuelles rettigheder Genopbygning af venstrefløjen Amerikansk socialist får hævet mindstelønnen Jagten på en ny uafhængig politik Arbejderbefolkningen er taberen i tovtrækkeriet om betalingsstandsning En heltegerning imod systemet To Amerika'er – hvor racismen lever Hvorfor Tea Party? Nordamerikas største studenterstrejke Faglig støtte til ”Besæt Wall Street” kan give den nye sociale bevægelse muskler Amerikanske fagforeninger slår igen Legalisering af pot kan blive virkelighed Den internationale situation sommeren 2010 Obamas sundhedsreform. Er der noget at fejre? "Når amerikanske arbejdere bliver ramt, står I næst i rækken i Europa" Vinter-OL – et orgie for erhvervslivet Fortsat kamp imod nyliberalismen Store forventninger til rød regering Historisk forandring af det politiske landskab Nytænkning af USA’s venstrefløj Barack Obamas dobbelte mandat Kandidater til venstre for midten Venstrefløjen og præsidentvalget Bag Obamas sejr En økonomi smurt i gæld

TILMELD SI NYHEDSBREV

læs mere om: Nordamerika

13.09.12 | Åge Skovrind

Tip en ven      |    Print  

Quebec: Øretæve til Charets liberale regering

De studerende i den canadiske Quebec-provins, som i månedsvis har kæmpet mod regeringens forhøjelse af studiegebyrerne med 10.000 kroner om året, vandt en stor sejr ved parlamentsvalget den 4. september.

Jean Charets nu tidligere liberale regering tabte valget, og posten som premierminister går til lederen af det nationalistiske Parti Quebecois, Pauline Marois. Mest omtalt i danske medier var det fejlslagne attentatforsøg mod hende ved sejrsceremonien, som blev begået af en modstander af selvstændighed for den fransktalende Quebec-provins. En blev dræbt.

Valgresultatet
Parti Mandater Ændring
Parti Quebecois
(centrum-venstre, nationalister)
54 + 3
Liberale
(højre, føderalister)
50 - 16
CAQ ((konservative nationalister) 19 +12
Quebec Solidaire (socialister) 2 +  1

Den liberale regerings planer om at forhøje studiegebyrerne med 82 procent er indtil videre skrinlagt, og de skrappe nødretslove, som regeringen gennemførte for at stække studenterstrejken, er historie. Valget gav også en fremgang for det venstreorienterede Quebec Solidaire (se note), som med 6 procent af stemmerne fordoblede sit mandat tal fra 1 til 2

Historisk studenterstrejke
Selv om Parti Quebecois har lovet at skrotte forhøjelsen af studiegebyrerne, så er der god grund til, at studenterbevægelsen holder sig klar til nye aktioner. Den ny regering vil formentlig forsøge at forhandle en mindre stigning med den moderate gren af studenterbevægelsen. Det, som startede som en studenterstrejke, har imidlertid også handlet om andet end studiegebyrer, og den største og mest militante organisation, CLASSE, har tænkt sig at fortsætte med stormøder og protester, for at opbygge en bredere bevægelse mod neoliberalisme.

Den neoliberale dagsorden blev alvorligt udfordret af de studerendes protester, som udviklede sig til en stærk og kreativ bevægelse mod regeringens nedskæringer på andre områder. Et højdepunkt var den 22. maj, da mellem 300.000 og 400.000 demonstrerede i Montreal, hovedstaden i Quebec. Det svarer til mellem 18 og 24 procent af byens befolkning, og arrangørerne har kaldt det ”den største civile ulydighedsaktion i Canadas historie.”

Mindretalsregering
Men valgresultatet afspejlede kun delvist denne udfordring af den neoliberale politik. Selv om Charest-regeringen træder tilbage, fik det Liberale Parti alligevel 31 procent af stemmerne – kun 1 procent mindre end Parti Quebecois.

Dertil kommer, at Parti Quebecois (PQ) danner en mindretalsregering med støtte fra det tredje store parti, Coalition Avenir Québec (27 procent), som brød ud fra PQ i 2011, og som ligger til højre for PQ.

Québec solidaire
Det venstreorienterede Québec Solidaire ligger fortsat langt efter de tre gamle partier. En del af forklaringen er det canadiske valgsystem, flertalsvalg i enkeltmandskredse, hvor kun den kandidat, som får flest stemmer i en valgkreds, bliver valgt. Også mediernes rolle og ideen om stemmespild spiller ind. Men i en række valgkredse opnåede partiet dog flotte resultater omkring 25 procent, selv om de ikke gav valg. Alt i alt var der tale om en betydelig fremgang i forhold til valget i 2008.

Alligevel er resultatet en skuffelse for mange medlemmer, som havde håbet på mandater I flere mulige kredse – ikke mindst efter en forrygende og professional kampagne, hvor partiets frontfigur Françoise David markerede sig stærkt i partilederdebatter.

Med den kommende mindretalsregering, som vil hente støtte fra højre, får Quebec Solidaire brug for at trække på alle de gode kampagne-erfaringer fra valgkampen og forankre sig i studenterbevægelsen og andre sociale bevægelser til de kommende kampe.


Note: Québec Solidaire blev grundlagt I 2006 ved en sammenslutning mellem det venstreorienterede Union des forces progressistes (UFP) og bevægelsen for global retfærdighed Option Citoyenne. Flere grupper indgår i QS,blandt andet Gauche Socialiste, som er tilsluttet Fjerde Internationale, og udgiver Gauche Socialiste. I det engelsksprogede Canada indgår Fjerde Internationales gruppe i venstrefløjspartiet New Socialist Group.

Tip en ven      |    Print  

SAP'S KOMMENTAR - UGE 33

Intet pusterum til Lunde Larsen - For en skånsom og dedikeret hav- og fiskeripolitik

Den nyeste tumult i regeringen, efter at Karen Ellemann har måttet overtage fiskerimisteriet, og udenrigsministeriet fiskeristyrelsen, fra Esben Lunde Larsen, er udtryk for en virkelig skandale. Siden det i dølgsmål lykkedes den daværende VK-regering at privatisere den danske fiskebestand i 2007, har en systematisk privatisering af havet været på dagsordenen. Men privateje og profit er i direkte konflikt med den mest effektive og omsorgsfulde håndtering af vores fælles hav. Læs hele kommentaren >>

Iglesias genvalgt på Podemos-kongres

Den spanske venstrefløjs-bevægelse Podemos har afholdt sin anden kongres efter heftige interne uoverensstemmelser og skuffelsen fra det seneste parlamentsvalg. Dave Kellaway fra det britiske Socialist Resistance kommenterer kongressens resultater.

Frankrig efter regionalvalget

Pierre Rousset og Francois, begge fremtrædende ledere af det franske Nye Antikapitalistiske Parti (NPA) tegner et dystert billede af situationen i Frankrig, hvor Front National fik det bedste valgresultat nogensinde, næsten 7 millioner stemmer. Samtidig har nedgangen i kampe og mobiliseringer ændret styrkeforholdene og svækket den yderste venstrefløj, som fik et elendigt valgresultat. Det er afslutningen på en politisk cyklus, skriver de i International Viewpoint.

PKKs ideologiske udvikling

Fra stalinistisk larve til libertær sommerfugl? Er det et udtryk for den ideologiske ændring, som er foregået hos PKK under Öcalans ledelse? Alex de Jong prøver at svare i en længere analyse af den kurdiske frihedsbevægelses historie frem til i dag.

Flest i fængsel

USA har flere mennesker i fængel end noget andet land. Som historien har vist, har venstrefløjen altid spillet en afgørende rolle, når det er lykkedes at vinde en sejr i kampen mod uretfærdighederne i retssystemet. Nu er det tid til at tage denne kamp igen, skriver Heather Ann Thompson i tidsskriftet Against the Current (USA).

Strejke blandt arbejderne i theplantagerne i Vestbengalen

En sammenslutning 23 fagforeninger i Teral, Dooars og Darjeeling havde succes med at strejke for at få hævet minimumlønnen.